Novinky

Jediný na světě: Mazda ukázala kabriolet RX-8

Když se v souvislosti s Mazdou mluví o kabrioletu, každému samozřejmě ihned naskočí MX-5. Ale bez střechy se dělaly i sportovní RX-7 s wankelem, takže byla docela škoda, že nedošlo na otevřenou verzi nástupnického modelu RX-8. Ale i přesto jedno takové RX-8 existuje, jen ho Mazda před světem až doposud tajila. Letos v srpnu byl však představen na akci, oslavující 20. výročí vzniku kupé RX-8. Jako zapřisáhlý kabrioleťák bych teď měl dštít oheň a síru, proč nebyl takový projekt zrealizován, ale stačí se pozorněji podívat a je jasné, že tady něco nehraje.

Mazda RX-8 Convertible zjevně není nějaký zastavený projekt, ale „papalášmobil“, připravený právě pro oslavy 20. výročí vzniku posledního sportovního kupé značky. Za jeho předními sloupky je instalován ochranný oblouk, jenž výrazně převyšuje rám čelního skla a na autě je očividně proto, aby se manažeři při přehlídce měli o co opírat. Ani pod krytem za zadními sedadly byste nenašli skládací střechu. Přístup na zadní sedadla je snadný díky zachování zadního páru dveří.

Auto se zúčastnilo firemní akce, kde vozilo senior manažery Mazdy a poté vystaveno v Mazda Brand Space Osaka. Jaký bude jeho další osud, není známo, ale v tomto případě si říkám, že je škoda jednoho kupé RX-8, které tuto přestavbu odneslo…