Novinky

Suzuki Swift 2024: nová generace oficiálně představena

Po prezentaci „konceptu“ nového swiftu na Japan Mobility Show 2023 se nyní subkompakt od Suzuki oficiálně představil na JDM. Jestli jste se těšili na kvanta obrázků, abyste mohli design novinky řádně zhodnotit, tak bohužel – ty dvě nejlepší fotky už jsme viděli, dalších úhlů pohledu je pomálu a některé snímky jsou dost nekvalitní, zato ale ve všech devíti dostupných barvách 😀 . Navíc i oficiální video je sestříháno zbytečně rychle. Já mám však každopádně jasno, nový Swift MY2024 je pro mě zatím nejhezčí nositel toho jména. Ano, podobá se Mini Cooperu zatím nejvíce, ale dělá to nezpochybnitelně japonskou cestou. 😉 Také vám příď připomíná nějakou rybu? 😀 Rozhodně se už těším, až ho uvidím naživo.

Velikostně se swift od předchůdce neutrhl, má míry 3860 x 1695 x 1500 mm a rozvor 2450 mm, přičemž základem je nepřekvapivě (vylepšená) platforma Heartect. Interiér by byl moderní tak před 10 lety, což však neznamená, že by působil nějak zastarale, jen že dnes se od komplikovaně tvarovaných palubních desek už ustoupilo, sám o sobě na fotkách působí dobře. Dominuje mu 9″ displej infotainmentu, v kapličce jsou klasické budíky a ovládání ventilace je také v klasickém stylu. Také sedadla se zdají být slibně tvarovaná, tak uvidíme.

Suzuki stále tají techniku auta, víme však, že základní verze bude mít zatím nespecifikovaný benzinový motor a dvě vyšší varanty výbavy dostanou mild hybridní systém s startovacím generátorem ISG, postavený kolem nově vyvinutého zážehového tříválce 1,2 l (Z12E). S ním tedy můžeme určitě počítat i u nás. V Japonsku se Swift bude dodávat pouze s vylepšenou převodovkou CVT, ale lze tradičně volit mezi předokolkou a AWD. O verzi Sport se zatím nemluví, ale všeobecně se předpokládá, že dorazí zhruba rok po standardní verzi.

4 komentáře: „Suzuki Swift 2024: nová generace oficiálně představena

  • to delal nejakej pidlookej cinan ne?

    • Za mě v pohodě, akorát ten podhled tomu nesluší. 😉

  • Krásny „starý“ interiér. Oproti novým zameraným na EV je toto krása.
    Len škoda motorov, 4 válec sa tam asi určite nedostane a CVT… nuž, bez nej to asi nebude

  • Za mě nejpovedenější design má ZC32S. Ten původní koncept z roku 2011 ala special na rally byl pro mě bez chyby. ZC33S už trošku víc zevšedněl, ale ještě to je víceméně hezký japonský auto. Tohle je už pomalu kopie Mini a ten předek na mě prostě působí zvláštně, skoro až nedodělaně, kor ty světlomety. Asi tomu na chuť nepříjdu. Jsem zvědavej na Sport, ale hádám, že to o moc lepši nebude.

Komentáře nejsou povoleny.