Novinky

Honda a Mitsubishi budou spolupracovat v oblasti elektromobilů

V Japonsku se nám formuje trošku nečekané partnerství Hondy a Mitsubishi. Nečekané proto, že Tři diamanty samozřejmě koordinují své aktivity s mateřským Nissanem, popřípadě Renaultem, což samozřejmě dvojnásob platí o elektromobilech, jejichž vývoj stojí všechny obrovské prostředky. Nicméně – Honda s Mitsubishi opravdu něco chystají.

Prvním projektem je vývoj inteligentního softwaru pro elektromobily, jenž umožní chytré nabíjení a vybíjení aut. Ten například umožní automatické načasování nabíjení, popřípadě vybíjení v závislosti na aktuálních dodávkách elektřiny, eventuálně využívání zelené elektřiny, pokud bude k dispozici. Bylo by také možné v případě potřeby prodávat elektřinu zpět do sítě. To jsou funkce, bez kterých se asi elektromobily v budoucnu neobejdou, pokud nechceme, aby všechno skončilo jedním velkým blackoutem a je dost pravděpodobné, že se o něj Mitsubishi podělí i s aliančními partnery…

Druhá oblast se týká dalšího využívání vysloužilých akumulátorů. Bude se jednat o baterie v nové generaci malých elektrických vozů, které se v portfoliu Hondy objeví v od roku 2024 (Mitsubishi své modely neupřesnilo). Automobilky budou po celou dobu životnosti monitorovat stav akumulátorů a ve chvíli, kdy už nebudou dostatečné pro fungování v elektromobilu, budou v Japonsku použity pro domácí skladování elektřiny. Jen mi není úplně jasné, jak bude v této oblasti fungovat spolupráce obou firem.