Novinky

Mazda 2: nová generace se blíží. Bude to zase Mazda…

Zájemce o subkompaktní model s logy Mazda má dnes dvě možnosti. Buď koupit už deset let starou(!) Mazdu 2 za nějakých 440 tisíc nebo mazdu 2 Hybrid, což je Toyota Yaris, která je o sto tisíc dražší. No, těžká volba, optimální není ani jedno. Naštěstí se konečně blíží náprava. Buď koncem letošního roku nebo zkraje 2025 bude představena nová Mazda2 a bude to ta pravá dvojka – od Mazdy.

Vzhledem k tomu, že jsou stále země, kde úředníci nevidí zeleně, lze očekávat i nadále existenci benzinového atmosférického motoru, dost možná opatřeného mild-hybridním startér-generátorem. Podstatnější však je, že by měl, stejně jako chystaná Mazda CX-3, dostat plug-in hybridní verzi Skyactiv R-EV, vybavenou generátorem v podobě wankelu o objemu 1,3 l.

V Japonsku se spekuluje o tom, že se designéři rozhodli trošku rozvířit stojaté vody kodo-klonování a dvojka nebude ani zmenšená kopie trojky, ani facelift současné dvojky. Mazda prý připravila nový vzhled, místo agresivních tvarů má působit na emoce stylovostí a roztomilostí, jako svého času typ 121 z počátku devadesátých let. Takže očekávejte vzhled s prvky retra – zaoblené tvary a oválné nebo kulaté světlomety, popřípadě obdobnou masku chladiče. Rozměry by měly zůstat stejné jako u dosavadního modelu, rozdíly budou nanejvýš v řádech centimetrů.

Jestli Mazda nechá zároveň doběhnout aktuální „Mazdu 2“ Hybrid, není známo.