Novinky

Mazda Arata: nový elektrický crossover

Zadokolkový sedan Mazda EZ-6 není jediným lákadlem automobilky Changan Mazda na letošním pekingském autosalonu. Společnost mu dělá ještě koncept crossoveru Mazda Arata (jv překladu z japonštiny „nový“ nebo „čerstvý“), jenž se zhruba za rok začne s jen minimálními změnami (pokud vůbec nějakými) v Číně vyrábět – bohužel pouze pro čínské zákazníky.

Proč bohužel, když jsme tak nějak víceméně všichni proti autům na uhlí? Vypadá to, že designéři SUV Arata měli v tomto případě trochu volnější ruce a tak vznikl mnohem čistší Kodo design – a to i přesto, že i v tomto případě jde o předělávku existujícího auta čínské značky Changan – crossoveru Deepal S7. Dá se říci, že arata je vizuálně trošku přiostřená, zvýšená a futurističtější Mazda 3. Proporčně působí dojmem, že se jedná o kompaktní crossover velikostně zhruba na úrovni CX-3, ale nenechte se mýlit. Výchozí deepal je pořádný kus auta – má míry 4750 x 1930 x 1625 mm a rozvor 2900 mm. Rozměry Mazdy se moc lišit nebudou, bude to tedy docela macek.

Mazda zatím ještě neříká o autě vůbec nic, takže lze diskutovat pouze o designu. Jisté však je, že půjde na rozdíl od EZ-6, které půjde koupit jako BEV a PHEV, výhradně o elektromobil a vzhledem k tomu, že si Mazda v Číně registrovala označení EZ-60, ponese nejspíš produkční verze příští rok právě toto jméno. I to naznačuje, že by mělo jít o crossover alternativu sedanu EZ-6.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *