/ Toyota si v Číně našla nové kamarády – Tencent /

Toyota si v posledních letech vybudovala pověst hodně kosmopolitní automobilky, je v rámci strategie snižování nákladů ochotná spolupracovat víceméně s každým, kdo se namane. Tuhle globalizaci spousta lidí akceptuje, ba dokonce (hlasem rozumu) vítá, mě to ale nadšením vůbec nenaplňuje. Proč si (například 😀 ) koupit toyotu, když si můžete pořídit téměř identické BMW… A pokračovat bych mohl až do omrzení, tak moc moderní dnešní Toyota je. Ničí to svébytnost a duši zúčastněných značek – a můžete argumentovat pragmatismem, jak chcete!

Teď na autosalonu v Pekingu Toyota oznámila další spolupráci, tentokrát s čínským IT gigantem Tencent. Strategické partnerství má “vytvářet budoucí mobilitu plnou rozmanitosti a úsměvů”, což je samozřejmě naprosto báječné. V reálu to znamená, že Toyota chce využívat cloudové služby, umělou inteligenci a vůbec celý “digitální ekosystém” společnosti Tencent společně s technikou SDV (softwarově definovaná vozidla). To má zajistit “poskytování personalizovaných zážitků z mobility šitých na míru uživatelům”.

Nejsem IT expert, nejsem ani bezpečnostní expert, ale když si vzpomenu, jaké tanečky kolem bezpečnosti probíhaly v US a EU kolem mnohem primitivnějších systémů a přístrojů Huawei nebo Xiaomi – a Tencent v Toyotách bude OK? Nelze nevzpomenout, že se tato společnost dost úporně a dlouho bránila vlivu čínských soudruhů (kdo by také chtěl být zmizen nebo v lepším případě skončit v lapáku), ale nakonec (velké překvapení!) na povel svobodně stejně nahoru dodá, co je požadováno – fakt chcete mít (samozřejmě plni úsměvů a rozmanitosti) nějaký čínský (navíc inteligentní) spyware v káře? Ale třeba ty úsměvy a a rozmanitost budou obohacovat pouze čínský trh…

Leave the first comment