Novinky

Toyota Highlander XSE: sportovnější verze 6místného SUV

Toyota na autosalonu v Chicagu ukáže novou verzi SUV modelu Highlander. Ponese nenápadné označení XSE, ale toyoťáci už větří – u sedanu Camry nese tento kód sportovně laděná verze, taková umírněnější alternativa modelu Camry TRD. A Highlander XSE je ze stejného těsta.

Toyota Highlander XSE se na první pohled liší agresivnější přídí s upravenou maskou, většími nasávacími otvory v nárazníku, lipem a tmavou optikou světlometů. Z profilu upoutají 20″ kola a lišty pod prahy, černá zrcátka a lišty kolem oken a střešní ližiny ve stejné barvě. Zatmavené zadní okno pátých dveří v kombinaci s chromovými koncovkami celý komplet doplňují.

V interiéru v uspořádání 4+2 (2 + 2 + 2) vládne kombinace (příplatkové) červené a černé kůže s červenými látkovými vklady a kontrastním šitím, v kombinaci s mixem dekorů – vidím imitaci karbonu, piano laku, karbonu a stříbrné lišty.

Toyota příjemně překvapila a neomezila se pouze na vizuální stránku, auto dostalo také sportovnější naladění podvozku s upravenými tlumiči, pružinami i stabilizátory, navíc byl překalibrován elektrický posilovač řízení, jenž zajišťuje lepší odezvu na řidičovy povely.

Pohonné ústrojí však zůstalo beze změn, ovšem atmosférický V6 3.5 s výkonem 299 koní a točivým momentem 356 Nm a osmistupňový automat zajistí i tak dostatečně svižné svezení, zvlášť v kombinaci s připlatkovým pohonem všech kol s vektorováním točivého momentu.

Toyota Highlander vyplní mezeru mezi verzemi XLE a Limited, cena zatím nebyla zveřejněna, ale lze ji očekávat někde kolem 42 tisíc dolarů. Automobilka očekává, že tuto variantu bude kupovat zhruba 12 % všech zájemců o highlander. Zákazníci Toyoty už prostě také chtějí sportovat. 😉