/ Honda má řešení australské krize. Je poměrně radikální /

Před pár dny jsem psal o složité situaci Hondy na australském trhu, kde jí už 23 měsíců v řadě klesají prodeje a aktuálně se zastoupení značky dostalo do ztráty. V mezičase proběhla dealerská konference, na které byli prodejci seznámeni se záchranným plánem. Ten víceméně odpovídá tomu, co jsem minule nastínil.

Z Austrálie zmizí oba subkompaktní modely Jazz a City a byznys se zaměří na Civic, HR-V a CR-V. Nepřipomíná vám to něco? 😉 Podobné rozhodnutí přineslo před lety dramatickou redukci modelové nabídky v Evropě, předpokládám, že další na řadě bude v blízké budoucnosti Accord a Odyssey…

Honda také výrazně řízne do dealerské sítě. V současnosti prodává 71 dealerů auta v celkem 105 prodejních místech, automobilka plánuje jejich počet “výrazně zredukovat”, odmítla však sdělit přesné číslo a znám není ani způsob, jak jim bude ukončení spolupráce kompenzovat. To co po zásahu zbude, bude fungovat na principu “středisek a paprsků”, kdy zredukované showroomy budou dostávat provize z prodejů a na ně bude navázána síť servisních center.

Trošku paradoxně Honda tvrdí, že celkový počet prodejních a servisních míst se téměř nezmění, ale prodávat prý bude nová síť zhruba polovinu současného množství aut. Automobilka do Austrálie vloni umístila 43 800 nových vozů a patřilo jí desáté místo v žebříčku.