Novinky

Nissan slaví milník výroby elektromobilu Leaf

Nissan Leaf byl prakticky první masově vyráběný bateriový elektromobil a jako takový řadu let držel titul nejprodávanějšího EV – vlastně ještě letos v lednu. Teď už nejspíš třímá otěže Tesla Model 3… Ale u Nissanu stále mají být v této oblasti na co hrdí.

Září 2020 se do historie zapíše dosažením milníku 500 000 vyrobených modelů Leaf. Automobilka to oznámila už 9. září u příležitosti Word EV Day, ale měli jsme tu teď zajímavější aktuality, takže alespoň dodatečně. 😉 Jubilejní exemplář údajně sjel z výrobní linky v Sunderlandu a Nissan k dosažení mety potřeboval necelých 10 let – prodej první generace byl zahájen v prosinci 2010. Majitelkou jubilejního kousku se stala jistá Maria Jansen z Norska, která se rozhodla už v roce 2018, že její nové auto bude aktuální verze leafu.

Podle Nissanu majitelé leafů už najezdili více než 14,8 miliard „čistých“ kilometrů a ušetřili tím 2,4 miliardy tun CO2. To je samozřejmě naprosté hausnumero, protože elektřinu, potřebnou k pohonu BEV, je třeba také vyrobit (povětšinou) „nečistými“ postupy, ale vzhledem k tomu, že BEV jezdí většinou po městě, efekt snížení lokálních emisí v obydlených oblastech lze brát jednoznačně jako plus. Takže gratulace Nissanu – ať se daří i nadále.