/ Mazda Iconic SP: dvourotorový wankel a 370 koní /

Mazda na Japan Mobility Show představila slibovaný sportovní vůz “se vztahem k MX-5”. Teď už víme, že to není koncept nové MX-5, i když je dost pravděpodobné, že pátá generace miaty bude mít podobné designové rysy. Mazda Iconic SP je totiž kupé. A ne zrovna emikspětkové velikosti, má rozměry  4180 x 1850 x 1150 mm a rozvor 2590 mm, je tedy o čtvrt metru delší, než MX-5 a skoro tak velká jako poslední vydání RX-7.

Pod kapotou se točí dvourotorový Wankelův motor, tedy hypoteticky o objemu 1,6 l, jenž ale není spojen s koly, funguje stejně jako u MX-30 jako generátor elektřiny pro hnací elektromotor o výkonu 370 k. Spalovací motor je schopný zpracovat vodík, ale i biopaliva, akumulátor auta lze navíc dobíjet i přes zásuvku se sítě. I přes plug-in hybridní setup má Iconic SP rozumnou váhu 1470 kg, takže je lehčí, než Nissan Z nebo Toyota Supra, kterým by mohl teoreticky konkurovat.

U sportovních konceptů posledních let je asi zhola zbytečné psát něco o designu, je lepší být úplně zticha a jen se kochat, tohle je zase pastva pro oči. Jestli je to ale jen ochutnávka designového stylu nové MX-5 nebo jestli se Mazda rozhoduje, zda oprášit model RX-7, to zatím nikdo neví. Spíš to bude ta první varianta, držme se nohama na zemi. 😉