Novinky

Subaru se vrátilo do rallye!

V různých obdobích se v rallyeových soutěžích dařilo různým značkám, ale nikomu se nepovedlo přenést tyto úspěchy do produkčních modelů tak, jako Subaru. Jeho WRX a WRX STI se stala doslova synonymem tohoto sportu a přestože už je to 15 let, co jezdec s imprezou získal titul a 10 let od skončení továrního závodního programu, modely STI jsou stále pojmem. A teď tu mám novinku jako hrom – Subaru se vrátilo k závodění a má svůj oficiální tovární tým!

Je tu ale pár rozdílů oproti tomu, jak jsme Subaru znali. Předně nepůsobí ve WRC, kde bychom ho asi všichni rádi viděli, ze hry je také tradiční partner Prodrive …a vlastně i tovární závodní divize STI. Subaru, přesněji řečeno jeho severoamerické zastoupení, společně s firmou Vermont Sports Car připravilo tři závodní speciály WRX STI pro nový šampionát Americas Rallycross Championship (ARX). Jedná se vlastně o nástupce ukončeného seriálu Global Rallycross Championship (GRC) a přestože se jmenuje Americký, první závod se jel o uplynulém víkendu v Silverstone. Ty další ale už budou (severo)americkou záležitostí – dvakrát Austin a jednou Trois Rivieres v Kanadě.

Na startu v Silverstone se objevil i tým Subaru Rally Team U.S. ve složení Chris Atkinson, David Higgins a Patrick Sandell, přičemž posledně jmenovaný skončil v desetičlenném závodním poli těsně za stupni vítězů. V ARX se Subaru musí utkat především se silným továrním týmem Volkswagenu, organizátoři ale samozřejmě lákají i další značky, aktivní doposud v GRC, vrátit by se tedy mohla mimo jiné i Honda. Takže nový závodní program Subaru je úplně jiný, než jak jsme ho dřív znali, ale minimálně co se změny sportovního odvětví týče, je to podle mého názoru zlepšení, na rallycross se moc pěkně kouká. 😉