Novinky

Toyota koupí továrnu TPCA v Kolíně, přestane vyrábět Aygo!

Toyota a Peugeot-Citroën prý (podle informací francouzského deníku Les Echos) přestanou v roce 2021 společně vyrábět městské minivozy Aygo, C1 a 107 v kolínské továrně TPCA. Ale středočeská fabrika se naštěstí nezavře. Toyota by měla koupit od PSA jejich podíl a promění TPCA ve vlastní podnik. Co a kdy se v něm bude vyrábět, není zatím známo. Jedná se sice o neoficiální informaci, k níž se obě strany zatím vyjadřují vyhýbavě jedna ze stran, ale něco v tomto smyslu už naznačují starší zprávy.

Kolíňata se sice stále prodávají dobře a pro Toyotu je aygo modelem, který ke značce přivádí nové mladé lidi, ale produkce generuje příliš malý zisk, proto by do budoucna měl být nejmenším modelem značky v Evropě zase yaris. Spolupráce Toyoty a PSA bude i nadále pokračovat v oblasti lehkých užitkových modelů, dokonce se v této oblasti ještě rozšíří. PSA bude pro Toyotu vyrábět dodávky v severofrancouzském Sevelnordu a ve španělském Vigu.

Zdá se, že iniciativa vzešla od PSA, které má dost starostí (a výrobních kapacit) se značkou Opel a Toyotě to zřejmě nijak zvlášť nevadí, nebude totiž tak závislá na tom, jak dopadne obchodní spolupráce EU a Velké Británie po odchodu UK z unie.

2 komentáře: „Toyota koupí továrnu TPCA v Kolíně, přestane vyrábět Aygo!

  • Bylo by fajn, kdyby Toyota začala u nás v Kolíně vyrábět něco použitelnějšího než Aygo… Koukal jsem, že v UK teď dělají Auris (továrna Burnaston) plus vyrábí motory VVT-I (továrna Deeside).
    A nebo by tu mohli udělat první evropský závod pro Lexus 😉 Na počátku tu měla stát továrna BMW, tak by se to trochu přiblížilo původním kolínským „high-end“ plánům.

    • Aygo skončí docela určitě, ale co bude místo něj, to je otázka.
      Lexus určitě ne, Evropa je na to moc malý trh, spíš bych to viděl na nějaké SUV. C-HR nebo RAV4.

Komentáře nejsou povoleny.