Novinky

Nissan odvolal Ghosna z obou funkcí ve vedení automobilky

Nissan reagoval na zatčení Carlose Ghosna přesně tak, jak bylo předem oznámeno. Dozorčí rada jej odvolala z pozic Chairman a Representative Director. Současně zbavila funkce Representative Director druhého zatčeného Grega Kellyho. Ti však v automobilce neskončí, očekává se, že budou tímto krokem suspendováni „jen“ na běžné ředitele. Z takto vysokých pozic totiž mohou být kompletně odvolání pouze valnou hromadou akcionářů. A kdoví jak takové hlasování dopadne, když Renault vlastní tak velký balík akcií.

Nissan oba muže odvolal i přes naléhání Renaultu, aby své rozhodnutí pozdržel, Carlos Ghosn je totiž u Renaultu stále ještě ve funkcích Chairman a CEO, Francouzi jmenovali pouze dočasného CEO Thierry Bolloreho. Je tedy zřejmé, že jim na Ghosnovi velmi záleží, důvodem je dost možná zamýšlené převzetí Nissanu. Mitsubishi již oznámil, že učiní na zasedání dozorčí rady příští týden stejný krok, jako Nissan. Nissan nicméně v oficiálním prohlášení oznámil, že se na spolupráci s Renaultem v tuto chvíli nic nemění.

Podle japonského tisku Ghosn nepřiznal v letech 2010-2014 celkem 44 milionů dolarů a zamaskoval také příjmy kolem 885 tisíc dolarů, které obdržel od servisní nizozemské organizace Renault-Nissan BV. Nissan také přišel na to, že Ghosnova starší sestra dostávala od Nissanu cca 100.000 dolarů ročně za „kontrolní činnost, která pro firmu nic neudělala“.