Novinky

Suzuki Jimny: za dlouhé čekací lhůty může automobilka

V říjnu se objevila informace, že zájem zákazníků o nové Suzuki Jimny dramaticky převyšuje možnosti výroby. Kupříkladu ve Velké Británii už na podzim evidovaly tolik objednávek, že mají vyblokované kvóty do konce příštího roku. V Japonsku, které má pro Suzuki samozřejmě prioritu, je také zájem enormní.

Pokud byste čekali, že to zákazníky odradí a pořídí raději jiné auto, spletli jste se. Z UK nyní přišla nová zpráva, že prodejci Suzuki prozatím přestali přijímat zálohy a to do doby, než se pořadníky zkrátí. Ale ukazuje se také, že za současný stav nemohou jen do jimnyho zamilovaní zákazníci.

Suzuki určilo jednotlivým zemím nízké kvóty zcela záměrně a to kvůli emisím. Jimny se svými 178 g CO2 na kilometr, které vypouští atmosférická patnáctistovka, nepatří zrovna k nejčistším novinkám na trhu a velké prodeje by výrazně zhoršily flotilový průměr Suzuki v Evropě. 🙁 Automobilka chce povolit šrouby až v roce 2020, což naznačuje, že by tento motor mohla nahradit nebo doplnit jiná jednotka, třeba 1.0 BoosterJet.