Novinky

Nissan Skyline R32 HKS Zero-R: vzácnější, než hypersporty

Nissan Skyline generace R32 není třeba představovat, ale znáte model Skyline R32 HKS Zero-R? Jedná se o úpravu známé japonské tuningové firmy a jejím vlastnictvím se dostanete ke skutečně raritnímu kousku.

HKS plánovalo v devadesátých letech malosériovou výrobu Skylinů Zero-R, normy ISO však vyžadovaly provést řadu crashtestů, které by každé z vyrobených aut prodražily o absurdních 116.400 dolarů, takže byl celý projekt ukončen po vytvoření pouhých čtyř exemplářů. Tohle konkrétní auto má domov v Bruneji (původním vlastníkem byl sám sultán) a je jediným svého druhu mimo Japonsko.

Bohužel není úplně v původním stavu, motor RB27 odešel do benzinového nebe a byl nahrazen řadovým šestiválcem RB26DETT, upraveným na výkon kolem 600 koní. Ostatně pohled pod kapotu a do interiéru ukazuje, že tohle auto není žádná leštěnka, určité nedokonalosti prozrazují, že s ním jeho současný majitel běžně jezdí.

Skyline R32 HKS Zero-R se od běžných skylinů liší pozměněnou zádí s dvojitými koncovkami odlehčeného výfuku a dvoumístným interiérem (do prostoru zadních sedadel se přesunula palivová nádrž). V roce 2005 se po uvolnění pravidel HKS v výrobě Zero-R vrátilo a registrovalo je jako upravené Skyline R32 GT-R, ale ty už pochopitelně nejsou tak ceněné, jako originály.