Novinky

Honda a motorsportové aktivity v roce 2019.

„Without racing, there is no Honda“ – to je jeden z nejslavnějších citátů zakladatele automobilky Soichira Hondy, kterým se japonská značka vždy řídila a řídí i dnes, desítky let po jeho smrti. Nyní Honda zveřejnila plán motorsportových aktivit na letošní rok a jako v předchozích letech se z množství aktivit, kterým se automobilka věnuje, doslova točí hlava.

Vzhledem k neúspěchům, k nimž došlo v posledních letech ve formuli 1, ale i kvůli neschopnosti vyhrát šampionát cestovních vozů WTCC/WTCR a několika mizerným rokům v Indy Cars se objevovaly hlasy, že toho má Honda prostě moc a angažování špičkových odborníků rozmělňuje na spoustu aktivit a v žádné není na špici. a to si jsem jistý, že tyto hlasy ani neměly povědomí o celém rozptylu, který Honda v závodech jedno- i dvoustopých vozidel má.

Je otázkou, jestli je tato kritika opodstatněná, když se podíváme na letošní přehled, jenž ukazuje současně výsledky z loňska. Ukazuje se totiž, že sportů, kde se Honda pohybuje na pódiových příčkách, je překvapivě mnoho. Špičkových inženýrů tedy asi má dost a díky množství aktivit v poměrně velkém množství vychovává nové, navíc v různých odvětvích, značkovými poháry produkčních aut počínaje, přes závody gétéček, cesťáků a monopostů až po techniku formule 1, respektive MotoGP.

Ani letos Honda v závodění nepolevuje, nebude chybět v žádné disciplíně, v níž soutěžila vloni, nejasná je momentálně zatím pouze situace kolem WTCR, kde svou účast ještě „zvažuje“. Je otázkou, proč zrovna zde, když tu jsou vidět speciály, odvozené od Civicu Type R a fanoušci se tak s WTCR mohou dobře ztotožnit – rozhodně více, než u F1 nebo Indy. Na druhou stranu J.A.S. Motorsport, který pro Hondu auta připravuje, snad ještě nikdy nedokázal postavit vítězné auto a určitě rozladění by se tak dalo pochopit.

Rozepisovat se o programu Hondy na rok 2019 by bylo na hodně dlouhé povídání, v případě zájmu se do tématu můžete ponořit ZDE – jsem si jistý, že nebudete vycházet z údivu. A to zde chybí ještě aktivity zastoupení Hondy v jednotlivých zemích, za všechny jmenujme třeba britské cesťáky BTCC, kde se Hondě v minulých letech velmi dařilo.

4 komentáře: „Honda a motorsportové aktivity v roce 2019.

  • Je pravdou, že Honda bojuje na mnoha frontách. Ať už více či méně úspěšně. Nemůžeme však chtít aby vyhrávala ve všech soutěžích. Držím se mota, že důležité je se zúčastnit! To přece dělá sport sportem. Všichni vyhrát nemohou. Jsem osobně rád za každou aktivitu této značky a nevadí mi, že nevyhrává všude. Dokonce i taková značka jako Honda se musí „učit“ a jde to vidět v mnoha sériích. Tak snad jenom popřát ať to JEDÉ 🙂

    • Rozumný názor 🙂
      Ne jak někteří, kteří po ne úplně úspěšném návratu do F1, by si přáli, aby to Honda radši zabalila. Asi je moc užírá, když se jim kolegové a v hospodě smějí 😀

      Ještěže vytrvala a úspěchy snad také příjdou 🙂

      • Já osobně bych ty nehorázné peníze, investované do programu F1, viděl raději na silnici v podobě nástupce S2000. Význam motorsportu pro image i získání zkušeností, si samozřejmě uvědomuji, ale je otázkou, jestli se vůbec lze v současné F1 naučit něco, co lze použít jinde…

        • Asi ano. Uvidíme jak to zvládnou v té formuli 1 🙂

Komentáře nejsou povoleny.