Novinky

Subaru WRX, STI a Levorg: nová generace za rok, čekejte downsizing

Subaru minulý týden představilo facelift obou karosářských verzí modelů Impreza a zatímco ohledně vylepšené verze WRX se zatím mlčí, namísto toho přišly z Japonska neoficiální informace o nové generaci modelů WRX, WRX STI a Levorg.

Podle japonského magazínu BestCar by se nová generace sportovních modelů WRX a WRX STI měla v Japonsku představit společně s kombi Levorg ve druhé polovině příštího roku. Auta přejdou na Subaru Global Platform, na níž stojí i současná impreza a dojde ke změnám v oblasti pohonných jednotek. Subaru WRX by mělo být poháněno plochým turbomotorem 1,8 l o výkonu kolem 270 koní, jenž bude kombinován výhradně s převodovkou CVT (tedy minimálně v Japonsku 😉 ).

Subaru WRX STI podle očekávání downsizuje celosvětově na boxer FA20F, jenž by měl disponovat výkonem někde mezi 320-330 koňmi a bude i nadále k mání pouze se šestistupňovým manuálem. Vzhled by se měl prý (tentokrát už opravdu) dost blížit konceptu Viziv Performance.

A konečně Levorg… Po rošádách s motory se pohon nové generace má ustálit na přeplňovaném boxeru o objemu 1,5 l s výkonem lehce nad hranicí 150 k. Ten by v kombinaci nejnovější verzí převodovky CVT měl mít vynikající ekonomiku provozu. A pozor – nový koncept nebo koncepty, předznamenávající výše zmíněnou trojici modelů, by mohl být ukázán příští měsíc na tokijském autosalonu, tak se snad můžeme trochu těšit. 🙂