Novinky

Nissan Skyline: poloautonomní systém ProPilot 2.0 už jezdí

Na japonských dálnicích už můžete potkat sedany Nissan Skyline (u nás známé jako Infiniti Q60), jejichž řidiči při jízdě místo volantu drží v ruce noviny, tablet nebo třeba něco k snědku (berte s nadsázkou 😉 ). Po květnovém představení semi-autonomního systému ProPilot 2.0 se totiž už auta s touto technikou prodávají. Jak už bylo řečeno ve výše prolinkovaném článku, k fungování systému stačí najet na dálnici s aktivovanou navigací a stisknout příslušné tlačítko. Pokud se řidič spokojí s jízdou v příslušném jízdním pruhu, nemusí se už o nic starat.

Oproti původním informacím Nissan nyní tvrdí, že systém nevyžaduje po řidiči, aby měl ruce na volantu, jediná situace, kdy je to vyžadováno, je, když je třeba provést předjížděcí manévr, k němu propilot potřebuje fyzický impuls řidiče. Stále však platí, že je vyžadována pozornost řidiče, snímače sledují, co řidič dělá a pokud se nevěnuje dostatečně dění kolem sebe, vyšle varování. Pokud ani na na něj osoba za volantem nereaguje, rozblikají se výstražná světla a auto začne zpomalovat až do zastavení.

ProPilot 2.0 lze mít ve všech verzích, včetně nejsilnější 400R, jejíž dvakrát přeplňovaný V6 3.0 disponuje výkonem 400 koní a točivým momentem 475 Nm.

a

xxx https://www.carscoops.com/2019/07/new-nissan-skyline-launches-with-propilot-2-0-driver-assistance/