Novinky

ProPilot 2.0: Nissan uvádí pokročilejší poloautonomní systém řízení

Nissan Skyline, což je vlastně v Japonsku prodávaný sedan Infiniti Q60, u něhož ani nedošlo k výměně emblémů značky, bude prvním vozem automobilky, který dostane koncem letošního roku nový semiautonomní systém Pro Pilot 2.0.

ProPilot 2.0 byl navržen pro dálniční jízdu a vyžaduje mít zapnutý navigační systém a s nastavenou cílovou destinací. Jakmile řidič vjede dle pokynů navigace na dálnici, bude informován, že je systém k dispozici a může být aktivován příslušným tlačítkem.

ProPilot 2.0 vyžaduje mít ruce na volantu, ale řidič může odpočívat, nemusí věnovat maximální pozornost dění před sebou, i když by správně měl i nadále sledovat situaci na dálnici a být případně připraven zasáhnout. Pokud bude za volantem dělat něco, co se autu nebude líbit, senzor, který jeho chování hlídá, jej upozorní, ať věnuje pozornost dění kolem sebe. Kromě autonomní jízdy, zahrnující jízdu v daném jízdním pruhu, akceleraci, udržování bezpečné vzdálenosti a brzdění umí ProPilot 2.0 také bez zásahu řidiče předjíždět pomalejší vozy.