Novinky

NCV: japonská vláda postavila sporťák …ze dřeva!

Není úplně obvyklé, že by nějaký vládní úřad jakékoli země nechal postavit sportovní auto – proti sporťákům přece establishmenty spíše ze všech sil bojují, nicméně stalo se. A stalo se …v Japonsku. 🙂

Díváme se na fotky sportovního kupé s designem, odpovídajícím MR koncepci s motorem uprostřed a pohonem zadních kol. Jmenuje se Nano Cellulose Vehicle a vzniklo z iniciativy japonského ministerstva životního prostředí. Co se ukrývá pod vcelku povedenou karoserií s výraznými kubistickými rysy, není známo a ani to není důležité.

Podstatnější je tady konstrukce auta. Kupé má totiž panely karoserie a část nosné konstrukce z nanocelulózových vláken, což má být „materiál na rostlinné bázi“. Přestože má mít pouze pětinu váhy oceli, je údajně pětkrát pevnější. Díky tomu je NCV o polovinu lehčí, než obdobný automobil, využívající ocel. A jak je vidět z fotek, na dřevo došlo ve velkém i v interiéru.

Zatím není známo, kdo je tvůrcem tohoto materiálu a zda na projektu participovaly i některé japonské automobilky (nejspíš nikoli), ale je pravděpodobné, že jim bude ta technologie nabídnuta a v blízké budoucnosti by se mohla objevit v sériové výrobě. Ale to jsme si o levném karbonu, vyvíjeném před lety japonskými automobilkami a společností Toray s využitím vládního grantu, mysleli také a zatím po něm není ani vidu, ani slechu.

2 komentáře: „NCV: japonská vláda postavila sporťák …ze dřeva!

  • designove za me velka pecka! a ten volant posity jako rukojet katany! to je bozi!
    Zezadu taky velka parada. Jen ta palubka vypada precijen divne 🙂

    • jj, má to něco do sebe. Ten volant je super, taky mě to zaujalo. 🙂

Komentáře nejsou povoleny.