Nezařazené

Honda připravuje City Hatchback. Je to šance pro Evropu?

Určitě si vzpomínáte na Hondu City – nehezký sedan s technikou Hondy Jazz, jenž stál téměř tolik, jako dva konkurenční Renaulty Thalia. Prodejní úspěch tomu odpovídal, ale i přesto se Honda rozhodla to zkusit ještě jednou s už docela hezkým nástupcem, jenž už opravdu stál jako dva ⟨⟩. Navíc malé sedany přestaly být v kurzu, tak to City II v Evropě docela rychle zabalilo. Třetí generace se už nabízela jen v Asii a auto zase o kousek povýšilo estetiku subkompaktní tříprostorové karoserie. A vloni debutovalo City IV. generace, které už má design exteriéru i interiéru, který by měl šanci se prosadit i v Evropě, zvlášť v kombinaci litrovým turbomotorem VTEC (122 k/173 Nm).

Evropa? Bohužel zase bez šance, malé sedany už mezitím vymizely (i když – malé, City má rozměry starších 4D civiců 😉 ), takže zase nic. Ale z Thajska přišla informace, že Honda připravuje pro trhy jihovýchodní Asie pětidveřovou verzi modelu City! Je to dost překvapivá informace, protože v téhle části světa nikdy o hatchbacky moc velký zájem nebyl, ale je to tak – bude představen v průběhu několika následujících měsíců. A lze očekávat, že jeho design bude parádní.

Určitě si vzpomínáte, jak jsme před lety volali po slušném malém htachbacku pro Evropu, když to na vybraných trzích nevyšlo s typem Logo. Místo toho jsme dostali drahé mini MPV Jazz, které během let zůstalo věrné své původní koncepci, i když postupem času přece jen trochu zhatchbackovatělo. Byla by tedy nyní nová šance na přímého konkurenta pro Toyotu Yaris?

Bohužel nikoli, City Hatchback využije pouze techniku sedanu, který má litrový turbomotor, s hybridem se při vývoji nepočítalo a bez hybridu už žádná nová honda do Evropy nesmí. Ale i přesto jsem na nového pětidveřáka zvědavý. 😉