Novinky

Red Bull RB16B a Alpha Tauri AT02: Honda zbrojí na letošní sezonu F1

Red Bull tento týden představil podobu aut obou svých týmů pro nadcházející sezonu formule 1. Jde o evoluci loňských monopostů, Red Bull se proto dokonce jmenuje RB16B, Alpha Tauri pojmenovala svůj vůz AT02. Zatímco AT02 se představilo už s pozměněnou aerodynamikou i (outfitem), RB16B ukázal pouze nové zbarvení a provedené změny aerodynamiky budou ukázány až při prvních testech. Že by se chystaly nějaké zásadní změny?

Vzhled ale není všechno. Red Bull se nechal slyšet, že našel původ svých problémů z loňska – ovlivnil je prý špatně zkalibrovaný větrný tunel (to je nějaké prokletí týmů Hondy, ne? :-O ). Teď už by měl být OK, tak uvidíme, co Newey pro letošek vymyslel…

Nové se i složení týmů. Budeme doufat, že Sergio Pérez bude svými výkony blíže Maxi Verstappenovi a pomůže tak Red Bullu v boji o titul. A to samé vlastně platí i o Alpha Tauri – brzda Kvyjat už je konečně pryč a Pierre Gasly dostal jako parťáka Yuki Tsunodu, chráněnce Hondy, jenž vloni ve formuli 2 bojoval o titul. To sice moc neznamená, F2 není F1, ale asi bude všechno lepší, než dosavadní parťák francouzského pilota.

A teď to podstatné – jak se připravila Honda? Je až překvapivé, jak sebevědomě hovoří o autě jak Red Bull, tak Honda. Pro japonskou automobilku je to poslední sezona, pak sice její motory převezme Red Bull, ale už se Honda (nebo třeba Mugen) jmenovat nebudou. A tak se Honda rozhodla zariskovat a namísto původně uvažované specifikace pro sezonu 2021 uspíšila vývoj motoru, původně plánovaného až na sezonu 2022. To může přinést určité problémy, ale Hondě jde o všechno. Ostatně i Red Bull chtěl po Japoncích více odvahy, jen je otázkou, jestli to bude stačit na promyšlené motorické triky Mercedesu v oblasti šedé zóny pravidel… Tak tu nyní ukázali, snad se to vyplatí, držte palce!

2 komentáře: „Red Bull RB16B a Alpha Tauri AT02: Honda zbrojí na letošní sezonu F1

  • Fandím dál 😎 ikdyž jde o poslední sezónu. Třeba to dají 🙈

    • Uvidíme, jak moc pokročil Mercedes 😀

Komentáře nejsou povoleny.