Novinky

Mitsubishi získalo dvě německé ceny za design

Automobilka Mitsubishi Motors v poslední době nepředstavila moc novinek, ale všechno to byla zajímavě vypadající auta – ať už je řeč o modelech Outlander, Delica Mini, Triton nebo Xforce. A teď si toho dokonce všimli i v Německu. Modely Triton (L200) a Xforce získaly od iF International Forum Design, sídlící v Hannoveru, ocenění iF Design Award 2024 za produktový design.

Porota, složená ze 132 mezinárodních expertů na design posuzovala zhruba 11 tisíc návrhů ze 72 zemí, ze všech odvětví průmyslu. Šéfdesignér Mitsubishi Motors Seiji Watanabe je podle prohlášení automobilky pyšný na obě ocenění, protože podle něj byla v případě tritonu oceněna designérská odvaha a v případě xforce zase stylistická lehkost a současně robustnost designu Mitsubishi. Kouzlo obou těchto aut budou prý dostávat zákazníci i u dalších chystaných modelů značky.

Spolu s párečkem Mitsubishi získaly cenění i elektrické Mini a Countryman, dále pak BMW CE02, Neue Klasse, BMW i5, Smart #3, Alfa Romeo 33 Stradale, Genesis X Convertible, Hyundai Santa Fe, Ioniq 5 N, Ferrari KC23, Ferrari SF90 XX Stradale, Ferrari Roma Spider, Ferrari Vision GT, Pininfarina Pura, Fisker Ocean, Kia EV9 a ještě hromada číňanů.

Je pravda, že iF Design Award je taková fabrika na ceny, z více než 11 tisíc nominací dostalo nálepku 3764 projektů, nikoli od špendlíků po lokomotivy, jak se tu kdysi říkávalo, ale od sluchátek přes mobily, televize, byty, domy, vlaky až po celé hotely a kancelářské komplexy. Na druhou stranu ocenění určitě nikomu neublíží. 😉