Novinky

Nissan má vlastní elektrárnu. V areálu továrny v Sunderlandu!

Automobilkám dnes ve velkém šlapou na krk státní úředníci s cílem vyždímat z nich pod záminkou ekologie nějaké to euro nebo dolar navíc, sami výrobci ale navíc plní i vlastní eko-cíle, zejména se honí za uhlíkovou neutralitou, jíž má většina značek naplánovanou kolem roku 2050. Nissan bere ekologii dost vážně, už v předchozích letech začal s instalací solárních panelů na střeše továrny v britském Sunderlandu, ty doposud vyráběly 4,75 MW elektrické energie a k nim přibylo také deset větrných turbín, dodávajících 6,6 MW elektrické energie.

O pořádné elektrárně se však dá hovořit až nyní – Nissan připojil dalších 37 tisíc solárních panelů, které zvládnou vyrobit až 20 MW, čímž se celková maximální kapacita elektrárny zvýšila na 31,3 MW. To představuje 20 % celkové spotřeby sunderlandské továrny, která vyrábí modely Leaf, Nissan Juke a Nissan Qashqai. Jak automobilka chytře poznamenává, znamená to, že produkce elektrárny zcela pokryje energetické nároky výrobní linky leafů, určených pro evropský trh.

Jak je vidět, Nissan plní sliby a věnuje se inovacím britské továrny bez ohledu na Brexit. Do zavedení výroby nové generace modelu Qashqai šlo 400 milionů liber, předtím 52 milionů do nové lisovny a soláry také nebyly zadarmo. Nissan navíc přijme 100 nových zaměstnanců na linku qashqaiů. Automobilka chce do roku 2030 elektrifikovat všechny modely na klíčových trzích a výše zmíněný cíl v podobě carbon-neutral společnosti je také plánován na polovinu tohoto století.