Novinky

Honda SUV e:prototype a Breeze PHEV: elektrické premiéry pro Šanghai

Honda oznámila, na co se můžeme těšit na letošním šanghajském autosalonu. Na letošní nejdůležitější automobilové výstavě v Číně debutují dvě světové premiéry, jedna z nich bude čistě čínskou záležitostí, ta druhé by však mohla být zajímavá i pro nás …a proto s ní začneme. 😉

Honda SUV e:prototype vám možná přijde povědomá a to nikoli proto, že automobilka vloni představila studii s podobně znějícím jménem SUV e:concept. Jednalo se o pohledné crossover-coupe, na které ale e:prototype v ničem nenavazuje. A to proto, že SUV e:prototype je vlastně nové HR-V s lehce pozměněnou přídí (a možná zádí, ale zatím máme jen jednu fotku). Takže se vlastně moc nezměnilo, protože HR-V je také crossover-coupe. 😉 Ale co je podstatnější – znamená to, že platforma HR-V je přizpůsobeno jak k použití hybridního systému e:HEV, tak čistě elektrického. Takže by se mohlo vcelku snadno stát, že se elektrické HR-V objeví za pár let i v Evropě. Honda u SUV e:prototype slibuje radost z jízdy a výkonný motor a označení coby prototyp naznačuje, že se finální verze od tohoto auta moc lišit nebude.

Honda Breeze PHEV je druhou plánovanou premiérou. Jak jistě víte, Breeze je (podle mého názoru) hezčí dvojče modelu CR-V, které vyrábí Honda ve spolupráci s čínskou automobilkou GAC. Označení PHEV prozrazuje, že má pod kapotou plug-in hybridní pohon a v této specifikaci se bude prodávat v Číně už ve druhé polovině letošního roku. Už v říjnu loňského roku se v Pekingu představilo model Honda CR-V Sport Hybrid e+, s nímž bude Breeze PHEV sdílet techniku, ale specifikace systému bohužel stále neznáme. Nejspíš se bude jednat o pohon z eko-modelu Clarity s výkonem 215 koní.