Novinky

Honda SUV e:concept: stylový elektrický crossover

Honda se chystá rozšířit portfolio elektrických modelů. Po pár dní starém teaseru přichází nyní představení studie SUV e:concept, která si odbyla premiéru na právě zahájeném autosalonu v Pekingu. Koncept se sice jmenuje SUV, ale je to jasný crossover; de facto SUV-kupé s dlouhou přídí a postupně se svažujícím zadním oknem.

Stejně jako v případě ostatních novinek z poslední doby je design minimalistický, sází na základní linie a jednoduché tvary a když si odmyslíme trošku oversized LED loga automobilky, vypadá i vcelku uvěřitelně. Na přídi je prolis, naznačující v současnosti používanou masku chladiče, profil sází na mohutný ponton, nízkou kabinu a masivní zadní sloupek. Možná je v tom špetka Audi, ale nějak mě to neuráží. 😉 Motiv hondího grilu se v kombinaci s tenkými zadními svítilnami opakuje ještě vzadu.

Honda toho zatím bohužel k SUV e:concept moc neříká. Má se jednat o první elektromobil pro Čínu, ale nezaznělo, zda pouze pro Čínu nebo jestli půjde o globální model. Spíše bych si tipnul, že se bude prodávat i jinde, protože elektroauta na bázi HR-V, vyvinutá s čínskými partnery GAC a Dongfeng, už v Číně jezdí. Není ale zatím známo ani to, jakou techniku auto využije (na základ v Hondě e to nevypadá), ani kdy bude představen produkční model.

Můžeme také jen spekulovat, jak nakonec bude auto vypadat, protože čínské koncepty Hondy už mockrát vypadaly skvěle a nakonec… škoda mluvit. Jedno je ale myslím jisté – sériová verze určitě nebude třídveřová, to už dneska nefrčí, Honda tedy bude minimálně potřebovat dostat do auta ještě pár dveří. Soudě podle proporcí to nebude úplně malé auto, předpokládám, že půjde o crossover střední třídy, jako je Nissan Ariya nebo Tesla Model Y.