Novinky

Subaru Forester: kolik toho bude mít společného s Toyotou?

Subaru připravilo pro kompaktní SUV Forester letos modernizaci (a v Americe také adventure verzi pod novým sub-brandem Wilderness), což je neklamným znamením, že se životní cyklus lesníka ocitl za polovinou a japonský web Mag-X přišel s prvními informacemi o nové generaci, chystané na rok 2023 (modelový rok 2024). Většina z toho, co bylo uvedeno, ale buď už zaznělo nebo si to lze snadno domyslet, ale proč si neudělat takové menší shrnutí toho, co se o novém foresteru ví nebo se alespoň myslí, že se ví. 😉

V jedné diskuzi jsem si posteskl, že nabídka aut japonských značek v Evropě už tak v polovině případů buď pochází z Francie nebo má něco společného s Toyotou. Nový forester na tom nebude jinak. Naštěstí nemáme očekávat Toyotu RAV4 s jinou maskou, nárazníky a logem, jako je tomu u elektromobilu Solterra, jenž je identický s Toyotou BZ, ale nějaký Toyota-touch tu přece jen bude. Podle informací z Japonska bude design nového foresteru opět evolucí předchozí generace a nedostane platformu TNGA, ale vlastní SGP (Subaru Global Platform). Pod kabátem ale bude pracovat klasický Toyota Hybrid System, patrně vycházející z řadového čtyřválce Toyota 2,4 l s Atkinsonovým cyklem, stejně jako v případě RAVky. Ano, Mag-X si myslí, že forester přijde o tradiční boxer. Dříve se spekulovalo, že by si Subaru ponechalo vlastní motor a ten zkombinovalo s elektrickými komponenty Toyota THS, ale je možné, že by to bylo moc složité nebo drahé. Ale nepropadejte depresi, stoprocentně jisté to zatím není.

O čem ale japonský magazín nemluví, je, jak bude hybridní systém zkombinován s pohonem všech kol Subaru Symmetrical All-Wheel Drive. Chtěl bych věřit, že Subaru bude chtít své rodinné stříbro zachovat, ale bude to asi docela komplikované. Mohlo by se klidně stát, že Subaru využije třímotorový hybrid AWD-e od Toyoty a jediným rozdílem bude, že se zadní náprava nebude připojovat, ale třetí elektromotor bude pohánět zadní nápravu stále. Ale to už se pohybuji čistě v rovině spekulací, počkáme a uvidíme, s přibližujícím se časem představení budou zákulisní informace určitě přibývat.