Novinky

Mazda CX-50: nové SUV s drsným vzhledem

Mazda konečně ukázala, jaké auto bude vyrábět v továrně v Huntsville (Alabama), kterou vybudovala ve spolupráci s Toyotou. Seznamte se s kompaktním SUV Mazda CX-50. Předně je třeba říci, že novinka nemá s modelem Toyota Corolla Cross, jenž se vyrábí tamtéž, téměř nic společného. Platforma, motory i většina ostatních komponentů jsou unikátní, Mazda přiznává pouze společné využívání „některých materiálů“. Rozměry Mazdy CX-50 zatím nebyly zveřejněny, ale auto je velikostně na úrovni staršího modelu CX-5 a využívá i jeho motory a další díly, zřejmě včetně platformy. Lze předpokládat, že bude CX-50 trochu větší, než CX-5, které patří k těm stísněnějším kompaktním SUV.

Je tedy otázkou, zda se nebude opakovat situace CX-3 vs CX-30, ale CX-50 udělala trochu více, aby se od pětky odlišila. Je totiž stylizována mnohem více do „off-roadu“ nebo možná přesněji řečeno do „all-roadu“. Dostala spoustu ochranných plastových prvků, ať už na náraznících nebo blatnících, které vystupují z karoserie ostřeji, než jsme teď u Mazdy zvyklí. Samotná karoserie je elegantní v tom nejlepším slova smyslu designérského stylu Kodo, ale už od příchodu CX-30 je zjevné, že hirošimská značka teď jede na konzervativnější vlně. Off-roadový styl mají mimochodem i kola a drsně vypadá i střešní nosič se zahrádkou. Ani interiér nijak nevybočuje ze současného mazdího stylu, špičkové materiály už asi můžeme považovat za samozřejmost.

K pohonu CX-50 bude sloužit v Americe obvyklý čtyřválec 2,5 l a to v atmosférické i přeplňované verzi, tedy se 190 k a 252 Nm, respektive 254 k a 434 Nm, v obou případech samozřejmě s automatem. Mazda slibuje, že schopnosti auta budou vyvážené jak na zpevněných, tak nezpevněných silnicích a to zejména díky (v USA) standardně dodávanému pohonu všech kol i-Activ All-Wheel Drive a systému Intelligent Drive Select se spoustou funkcí. Detaily budou k dispozici příští rok, kdy bude prodej auta zahájen. Zatím to nevypadá, že by se CX-50 nabízela v Evropě, zřejmě bude prodávána pouze v Severní Americe.