Novinky

Toyota Prius: první informace o nové generaci

Současná generace Toyoty Prius prošla modernizací už před třemi lety, takže už je nejvyšší čas na generační obměnu. Spekuluje se, že k ní dojde už v příštím roce, takže už kolují zprávy o tom, na co bychom se měli těšit. Nedávno se objevila informace, že by měl Prius dostat vodíkový spalovací motor, ale Toyota tuto informaci vyvrátila. Tedy možná přesněji řečeno nepotvrdila, jak zjistíte dále. 😉

Toyota je toho názoru, že model Prius je takovou ikonou mezi hybridními automobily, že si tuto techniku ponechá i nadále. Automobilka na adresu Priusu ještě uvedla nicneříkající, ale současně poměrně tajemné „Wait Until You See The Next One”, takže zřejmě nastanou nějaké významnější změny. Kdoví, třeba se auto také změní v crossover… To ostatní už jsou jen spekulace, ale mají docela reálný základ.

Takže Prius bude postaven na evropské platformě E3, což je mix platformy GA-C a platformy pro modely. Toyota se u nové generace zřejmě vrátí k NiMH akumulátorům, jejich nejnovější evoluce, jež se už představila u modelu Toyota Aqua a měly by být lepší, než dnes běžně používané Li-Ion články. Vylepšený hybridní systém bude opět postaven kolem atmosférické osmnáctistovky a objevily se spekulace, že o tři roky později přijde plug in hybridní verze, u níž by měl motor spalovat …vodík! Čímž se oklikou dostáváme k nedávné zvěsti, týkající se priusu na vodík, takže lze očekávat, že má tato domněnka opravdu reálné základy. Na některých trzích bude hybridní Prius samozřejmě opět nabízen s pohonem všech kol.