Novinky

Honda plánuje dodavatelský řetězec bez firem z Číny

Světoví výrobci prakticky čehokoli si v posledních dvou letech uvědomili, že existenční závislost na Číně může představovat značná rizika. Ekonomická, politická, ale i logistická. A tak další a další značky přemýšlí, jak zajistit, aby se neopakovala situace, která srazí světovou ekonomiku do kolen. Pokud jde o automobilky, Mazda nedávno oznámila, že už na své nezávislosti na čínské produkci pracuje a nyní vyplulo na povrch, že se něco děje i u Hondy.

Situace u Hondy je mnohem složitější, Čína je pro ni nejdůležitějším trhem (před USA a JDM), je tam třetí nejprodávanější značkou, což je stav, který by určitě ráda udržela a dobře ví, že soudruhy není dobré dráždit, takže nic nebylo oznámeno oficiálně, ale japonský deník Sankei přišel se zákulisní informací (bez oznámení zdroje), že Honda bude i nadále využívat čínské dodavatele pro čínskou produkci svých aut, ale pro továrny mimo PRC vybuduje samostatný dodavatelský řetězec, na Číně nezávislý.

Mluvčí Hondy v reakci na tuto zprávu pouze konstatoval, že rozhodnutí o takovém kroku ještě nepadlo, ale „pracuje se na zhodnocení rizikovosti dodavatelského řetězce“. Bylo by samozřejmě hodně zvláštní, kdyby k tomuto kroku Honda nakonec nepřistoupila, protože právě její zdomácnění na čínském trhu způsobilo, že na ní dopadly výpadky produkce z hlavních- globálních výrobců nejdrtivěji, například v Americe se meziročně propadla o více, než 50 %, zatímco třeba Toyota jen o 9,2 procent.

Jeden myslel na “Honda plánuje dodavatelský řetězec bez firem z Číny

  • jedine dobre a je to moudry… drzim palce

Komentáře nejsou povoleny.