Novinky

Mazda chce přestat spolupracovat s čínskými dodavateli

Mazda má v plánu buď úplně, nebo v co největší míře minimalizovat podíl čínských výrobců v dodavatelském řetězci a nahradit je jinými, kteří budou představovat menší riziko. Vypadá to, že se automobilka poučila z covidového období a s ním souvisejících tvrdých čínských lockdownů, které se se opakují i v současnosti a poslední kapkou je, zdá se, napětí kolem Taiwanu, které jistotě ohledně bezproblémových dodávek nepřidává. Vysoce postavený manažer Mazdy Masahiro Moro to v rozhovoru pro Japan Times lakonicky okomentoval tím, že „se už nenacházíme v takové éře globalizace jako doposud“. Popravdě řečeno se divím, že o totéž neusilují i další automobilky. Nebo třeba usilují, jen to nedávají tak otevřeně najevo…

Pro Mazdu bude poměrně snadné vztahy s Čínou zpřetrhat, sice má (jako ostatně každá zahraniční automobilka, která se chce vyhnout extrémnímu zdanění) v Číně společný podnik s firmami Changan Automobile a FAW, ale nedaří se jí, ze skoro 320 tisíc prodaných aut v roce 2017 spadla vloni na necelých 170 tisíc, takže je zřejmě ochotná své aktivity v Číně případně oželet.

Je samozřejmě otázkou, zda má Mazda problém konkrétně s čínskou kontinentální produkcí nebo vidí jako potenciálně problematické čínské firmy jako celek, protože i tito výrobci vnímají možná rizika do budoucna a snaží se budovat výrobní závody mimo Čínu. Příkladem je největší výrobce akumulátorů na světě CATL, jenž se chystá v Maďarsku postavit továrnu na baterie, která bude největší v Evropě, takže i čínské megakorporace vyvíjí snahu o lokalizaci svých aktivit, které poskytnou jistotu stabilnější produkce a dodávek.

2 komentáře: „Mazda chce přestat spolupracovat s čínskými dodavateli

  • konecne nekdo rozumny… Spoluprace znamena jednak to, ze Cinani vycucnou technologie a pak budou konkurencí nebo se muze stat neco jako v rusku (nejen covid apod.) a pak bude mit dost problem ve vyrobe, kdyz se nekde neco semele.

    • jasně, na tom je celá čínská ekonomika postavená. Ne třeba v mobilech, tam už představují špičku i bez vykrádání, ale jinak je to tam fakt běžná praxe.

Komentáře nejsou povoleny.