Novinky

Toyota Prius (2023): nová generace s výkonem až 220 koní. DOPLNĚNO FOTO!

Toyota odhalila novou generaci hybridního imageového modelu Prius a oproti těm dosavadním už nemůže být odlišnější. 😉 V první řadě už není ani divný, ani ošklivý, ba ani designově přeplácaný. Má ostrou příď ve stylu nejnovějších modelů bZ, ale (víceméně) bez kontroverzních detailů, ze zadobočního pohledu silně připomíná devátou generaci Civicu (a to včetně zadních klik, ukrytých rámečku bočních oken) a záď je jednoduchá a vkusná. Velmi příjemné překvapení, po věcech, jako jsou bZ nebo Crown.

Prius dostal do vínku nový plug-in hybridní systém, jenž ukončí četné vtípky na adresu jeho dynamiky. Kombinace dvoulitrového benzinového motoru Dynamic Force a silného elektromotoru dává celkem 220 koní! Díky 13,6kWh Li-Ion akumulátoru, umístěnému pod zadními sedadly, by měl na elektřinu ujet až 94 km, což je velmi slušný dosah. Na přání jej půjde vybavit solárním panelem na střeše, jenž má zajistit až 1250 km elektrických kilometrů ročně navíc, což je hodně šalamounsky podaná informace. 😀 Dobíjí akumulátory, když je zaparkováno a stará se o klimatizaci a ventilaci, jako u jiných konkurenčních systémů.

I nadále však zůstává v nabídce Series Parallel Hybrid System – a to jak v kombinaci s motorem 1,8 l, tak s dvoulitrem. I posledně jmenovaný systém, podporovaný novou Li-Ion baterií, pojede velmi slušně, dává výkon 197 koní. Pro tento hybrid bude k dispozici i pohon všech kol E-Four. Tyto specifikace se však v Evropě prodávat nebudou, pro nás je určen pouze plug-in. 🙁

Prius stojí na druhé generaci platformy TNGA a pro rok 2023 se mezigeneračně mírně zmenšil, je o 46 mm kratší, o 50 mm se prodloužil rozvor a o stejný rozdíl je novinka nižší, což má blahodárný vliv na siluetu, navíc je o 22 mm. Futuristicky působícímu interiéru dominuje obrovský 12,3″ displej infotainmentu a překvapivě vysoko umístěná obrazovka s přístroji. Fantastický design mají sedadla, jsem zvědavý, jak se v nich bude sedět. Prostě pěkné auto a pěkná technika, prius už nebude jen pro sluníčkáře. 😉

DOPLNĚNO!
Původní článek z 16. listopadu doplněn o nové fotografie z představení v USA. Na americkém trhu se bude Prius prodávat nejen jako plug-in hybridní Prime, ale také s klasickým dvoulitrovým hybridem.

9 komentářů: „Toyota Prius (2023): nová generace s výkonem až 220 koní. DOPLNĚNO FOTO!

  • Vypadá super, tohle bych si klidně místo Civika koupil. Je zajímavá ta podoba s 9G mezi sloupky A a C, dokonce to má i to zakřivení u okýnka řidiče jak Civic. Přitom by mě to ale nenapadlo, protože předek a zadek jsou diametrálně odlišné a z boku vypadá Prius nižší, takže na první pohled tam podoba není.

    Každopádně jsem velmi zvědav na cenu a reálné chování. Nemyslím, že by z toho najednou udělali sporťák, takže C11G bude nejspíš lepší svezení, ale toto dává větší smysl díky PHEV. Teď jen, aby to nevážilo 2 tuny… A taky aby to vypadalo uvnitř rozumně a mělo to rozumné materiály. Prius byl v tomto vždycky dost tragický, i když u poslední generace vlastně ani nevím, seděl jsem v tom naposled snad v Ženevě a to už je skoro 4 roky.

    • Rozhodně nejhezčí Toyota poslední doby.
      Docela by mě zajímal ten brainstorming v designtýmu, protože to je v krátké době už druhé auto, které poněkud připomíná nějaký Civic, i když, jak píšeš, v celkovém pohledu se to ztratí.

      Cena bude asi strašidelná a podvozek klasická Toyota, není důvod spravovat, co si zákazníci myslí, že není rozbité. 🙂 Interiér na fotkách působí vymazleně, počítám, že tenhle prius bude zacílený trochu jinak a plast z kelímků od jogurtů tam nebude.

      • Oni ale možná nekoukají na Civika, ale na CH-R, to taky trochu připomínalo C9G, ale těžko Toyotu podezřívat, že zrovna tohle byl cíl. A protože CH-R je velmi populární design, tak z toho některé prvky (kliky ve sloupku) dávají i sem.

        Interiér vypadá dobře, jenže víme, jak to může být v reálu – toho plastu je tam hodně. Ale aspoň je to takové elegantní a učesané, žádná divočina, takže pokud budou materiály kvalitní, bude to podobný dojem jako u Civiku, který se velmi povedl. Jsem na to velmi zvědav, až to uvidím – dřív by mě vůbec nenapadlo se jít na Priuse podívat, stačilo to občas potkat v provozu:-)

        Jinak ale jak vidět, žádná bomba v podobě SSB nepřišla (a přitom to by skutečně bylo „reborn“), takže ty řeči, že to bude příští rok, těm nějak nevěřím (a tos tady psal docela nedávno, že to Toyota říkala a zrovna Prius 2023 mohl být tím něčím, kde by se to ukázalo).

      • Je v tom vidím tvary Proudu 3gen. 4gen byl takový Kosmo úlet. Ale tohle se hoooodně líbí.

  • Jenom škoda, že takový auto nedělá Honda 😉
    Snad bych to jen vylepšil nějakou polomatnou perletí, protože ta lesklá žlutá se hodí tak akorát na zábradlí nebo jako retro na něco jako Honda e…

    • Jako myslíš plug-in? Ten si v kompaktu koupí málokdo. Ale CR-V by později nějaký dostat mělo.

Komentáře nejsou povoleny.