Novinky

Japonsko zvýší daň za elektromobily. Jezdí jich už moc.

Japonská vláda má prý v úmyslu radikálně zvýšit elektromobilům silniční daň – a to už od fiskálního roku 2023, jenž začíná v březnu příštího roku. Zatímco běžná auta platí od 29 500 jenů (5000 Kč) ročně (motor s objemem do 1 litru) až po 110 tisíc jenů (19 000 Kč), elektromobily mají jednotnou taxu 25 tisíc jenů, tedy necelých 4300 korun. A jak elektroaut přibývá (aktuálně činí jejich podíl necelá 2 %), v kasičce na opravy silniční sítě, které se z daně platí, peněz ubývá. Předpokládá se, že výše zdanění BEV bude záviset na jejich výkonu.

Japonsko očekává, že letos (do března 2023) vybere na silniční dani 1,5 trilionu jenů (no dobře, tak pro lepší představu – 10 miliard dolarů). To vypadá jako nepředstavitelný balík peněz, ale oproti roku 2002 je to o 14 % méně a to už je znát. Je to způsobeno zejména větším zájmem zákazníků o auta s menšími objemy motorů – a samozřejmě částečně i nárůstem BEV. Tento plán je v kontrastu se s(t)rategií EU, podle níž na zvýšení plateb za EV teď není vhodná doba, je přece třeba ptáčkům co nejlépe zazpívat. Bude samozřejmě mnohem vhodnější, až jiná než elektrická auta nepůjde koupit.

Japonské ministerstvo financí také začíná hledat cesty, jak vykompenzovat snižující se příjmy z daní za benzin a naftu a zvažuje tak daň z počtu ujetých kilometrů. I EU samozřejmě bude muset tuto situaci řešit. Pochopitelně ve vhodnou dobu… 😉