Novinky

Mazda představila nový plán do konce desetiletí. Musí zrychlit elektrifikaci…

Jak Mazda nedávno oznámila, u automobilky došlo k revizi střednědobého plánu, jenž teď byl předložen médiím. Mazda měla doposud poměrně konzervativní představu o vývoji do konce této dekády – trocha těch elektrifikovaných aut, ale hlavně spalovací motory, nanejvýš podpořené mild-hybridem. Ba co víc, ještě před pár dny se v Americe objevily názory, že hirošimská značka ještě sníží původní odhad 25% podílu elektroaut na prodejích v roce 2030 a to na základě skeptického názoru (zejména amerických) dealerů, kteří jsou pro automobilku nejdůležitějším patrtnerem.

Jenže všechno je jinak. Původní plán by zanechal v oblasti elektromobility Mazdu daleko v prachu za veškerou konkurencí a zatím nic nenaznačuje tomu, že se trend směrem k BEV zvrátí. Takže teď tu máme novou, elektrifikovanější Mazdu, která by už za osm let chtěla vyrábět BEV v množství 25-40% veškeré produkce. Ale tomu budou předcházet ještě dvě přechodné fáze, v nichž chce srovnat krok s konkurencí.

Mazda chce do elektromobilů vrazit závratnou sumu 10,68 miliard dolarů (nezkoušejte do přepočítávat na koruny …a na jeny už tuplem ne 😀 ), v první a druhé fázi se zaměří na vývoj, zajištění dodavatelských řetězců a hledání možností snížení nákladů, které přináší např. partnerství s jinými automobilkami (nabízí se samozřejmě pakt s Toyotou), popřípadě dodavateli. Ve druhé fázi také už dojde k postupnému náběhu výroby nové generace BEV, které budou vznikat kromě Japonska také (od roku 2026 nebo 2027) v USA. Třetí fáze, která začne v roce 2028, už bude kladen na BEV maximální důraz, aby bylo možné se v roce 2030 dostat někam do intervalu 25-40% podílu. Do té doby budou pro Mazdu stále klíčové spalovací motory.

Kromě elektromobilů má Mazda ještě jeden cíl – kolem roku 2040 chce zařídit, aby s pomocí různých bezpečnostních a asistenčních systémů při dopravních nehodách ve vozech této značky neumírali žádní lidé. A to vše při zachování vozů Mazda jako těch, které je radost řídit. Tak držím palce. 😉