Novinky

Honda Civic Type R (FL5): nová generace míří do TCR!

Nový Civic Type R naskočí už v příštím roce do světa okruhového závodění. Dlouhodobý partner Hondy (od 1998), italská firma JAS Motorsport, postavila na jeho bázi závodní speciál kategorie FIA TCR, jenž se objeví jak ve světové sérii WTCR, tak v americkém IMSA Michelin Pilot Challenge. Tedy doufejme, že jej uvidíme i v dalších lokálních TCR šampionátech, ale tam asi budou předchozí model nahrazovat později.

Je trošku zvláštní, že Honda uvolnila dvě sady fotek, na snímcích pro WTCR můžeme vidět kompletní auto v povedeném racingovém outfitu, pro Michelin Pilot Challenge ten samý vůz v maskovacím wrapu. Nestor Girolami s letošním TCR CTR FK8 skončil ve WTCR celkově druhý a jeho tým Münnich Motorsport také, byť s obrovskou ztrátou na vítězný Hyundai, týmový kolega Esteban Guerrieri už na špičku nestačil a skončil celkově sedmý. Naštěstí ve WTCR končí, jeho náhradu však zatím Münnich neoznámil. Druhá stáj Hondy ve složení Tassi/Monteiro jsou naprostí tragédi, skončili 13. a 15. (z 19).

V Americe letos Civic soutěžil v SRO TC America a Kevin Boehm z týmu CrowdStrike Racing byl dominantním jezdcem – vyhrál 10 ze 14 závodů a Honda získala poháry konstruktérů v TC i TCA. Celosvětově CTR FK8 TCR získal 77 vítězství a 19 titulů v lokálních soutěžích, což z něj dělá nejúspěšnější JAS-Hondu (doposud celkově 398 vítězství a 74 titulů):

Civic Type R FL5 TCR by si mohl vést v nadcházejících sezonách ještě lépe. Má mít větší přítlak, vylepšený motor, brzdy a převodovku a nové šasi. Snad to v top šampionátu pomůže – partnerství s JAS je sice dlouhodobé, ale nepříliš úspěšné, přineslo jen jediný WTCR/WTCC titul (2013).

2 komentáře: „Honda Civic Type R (FL5): nová generace míří do TCR!

  • Zezadu je to teda hnusný jak noc, brr… Chudák auto.

    • Současný Civic TCR má taky tenhle deformovaný nárazník, asi aerodynamika. Vypadá to fakt hrozně.

Komentáře nejsou povoleny.