Novinky

Toyota IMV 0 Concept: nový pick-up s technikou Hiluxu

Sám šéf Toyoty Akio Toyoda představil na akci, oslavující v Bangkoku 60 let působení automobilky na thajském trhu, koncept pick-upu nebo možná přesněji řečeno valníku (prostě trucku 😉 ) s označením IMV 0. To je zkratka pro „Innovative International Multi-purpose Vehicle“, tedy multifukční užitkové vozidlo, které má představovat dostupný, modulární automobil, jenž se bude už zhruba za rok vyrábět a prodávat „globálně“.

Jestli se ukáže i v Evropě, kde Toyota dlouhodobě spolupracuje s francouzským PSA, se zatím neví, ale doufejme, že ano. Coby výchozí šasi by totiž IMV mohlo nést prakticky jakoukoli nástavbu, které jsou v kategorii lehkých užitkových vozidel zákazníky požadovány, překvapí opravdu dlouhá zadní část i převis, jenž by mohl nést prakticky cokoli. Nemuselo by se tak spoléhat na francouzskou kvalitu. Ale jsem ohledně výskytu u vás skeptický, Toyota by měla za necelé dva roky do portfolia zařadit fiaty.

Každopádně přední část vozu má SUV/off-road rysy, což by mohlo být pro spoustu zákazníků atraktivní, rámová konstrukce je identická s tou, která je použita u modelů Hilux, Fortuner, Toyota ji představila už v roce 2004. K pohonu by mohl sloužit čtyřválec 2,8 l z hiluxu, jenž může mít až 550 Nm, vyloučena ale asi není ani hybridní verze a koneckonců ani vodíková nebo elektrická, na příslušné komponenty je v šasi místa dost…

Společně s IMV 0 Toyoda představil také studii elektrického pick-upu Hilux Revo BEV Concept, nic bližšího k němu však nebylo sděleno, Akio pouze poznamenal, že „BEV není jedinou cestou k dosažení uhlíkové neutrality a že Toyota věří v kompletní portfolio od hybridů po palivové články, nemluvě o možnosti přímého spalování vodíku.

2 komentáře: „Toyota IMV 0 Concept: nový pick-up s technikou Hiluxu

  • To retro je boží, naopak EV je děs. Lépe vyjádřit heslo „líp už bylo“ ani nejde.

Komentáře nejsou povoleny.