Novinky

Suzuki Jimny: nové informace o 5D verzi

Před pár dny se povedlo kdesi v Indii vyfotit nové, prodloužené jimny úplně bez maskování a teď to vypadá, že ven utekly také první skutečně relevantní informace o této novince. Světová premiéra totiž údajně proběhne právě v Indii už 13. ledna – a to na výstavě Auto Expo v Dilí. Lze tedy předpokládat, že už by zprávy měly být opravdu aktuální, tak se na ně pojďme podívat.

Suzuki Jimny 5D (skutečné oficiální jméno zatím není známo) by mělo být delší o 300 mm a o stejnou vzdálenost bude delší i rozvor. V Indii by měl být i nadále k dispozici se stávající atmosférickou patnáctistovkou, co je ale zajímavější – japonská specifikace by měla dostat hybridní systém, ovšem nikoli mild hybrid, jak se doposud proslýchalo, ale in-house full hybridní systém, známý jako Suzuki Strong Hybrid. To znamená atmosférickou patnáctistovku K15C o výkonu 102 koní při 6000 otáčkách v kombinaci s elektromotorem o výkonu 33 koní a točivém momentu 60 Nm, celkový výkon systému je 115 koní.

Tento hybrid by samozřejmě umožnil návrat auta do Evropy, je však třeba brát informaci s rezervou, protože JDM verze by měla být představena až koncem roku 2023 a evropská určitě nebude dříve. Jimny 5D by se mělo vyrábět pouze v Indii, takže dostupnost v ostatních částech světa bude dost záviset na výrobních kapacitách továrny Maruti Suzuki. Ale vzhledem k tomu, že tento hybrid má být k dispozici i pro standardní třídveřové Jimny, mohli bychom se dočkat i toho, že si budeme moci vybírat mezi dvěma specifikacemi. 😉