Novinky

Toyota začala zahradničit. Dáte si jahůdku?

Všechny automobilky teď mají novou posedlost – dosažení uhlíkové neutrality. Na tom samozřejmě není nic špatného, na střechách hal vznikají solární elektrárny, na volných prostranstvích stojí větrné turbíny, narůstá množství recyklovaných surovin atakdále. Ale mám pocit, že to, co teď vymyslela Toyota, tady doposud nebylo.

V továrnách Kamigo a Myoči byly za pomoci farmářů postaveny skleníky, kde se pěstují jahody a cherry rajčata. K jejich zdárnému růstu se využívá odpadní teplo a oxid uhličitý, jenž, jak známo, kytičkám chutná. A to není vše, truhlíky s rostlinami jsou umístěny na posuvné konstrukci, která minimalizuje prázdná místa mezi záhony, což umožňuje dosahovat o 50 % větších výnosů než v klasickém skleníku stejných rozměrů. Škoda že nejsou k dispozici bližší informace a fotky, nejeden zahrádkář by určitě know-how Toyoty uvítal. 😉

…a farmáři nebudou mít co žrát? Toyota se nehodlá ve velkém pustit do rostlinné výroby, vypěstovaná rajčata a jahody jsou k dispozici pro zaměstnance zdarma v kantýnách továren Toyoty, což samozřejmě může mít určitý dopad na lokální producenty, ale nikterak zásadní. 😉 A to nejspíš bude platit i v případě, že bude mít v budoucnu každý provoz Toyoty vlastní skleníky na ovoce a zeleninu.