Novinky

Toyota Boshoku: dva autonomní koncepty pro CES

Společnost Toyota Boshoku patří do skupiny Toyota Group a specializuje se na dodávky komponentů pro interiéry. Na výstavě Consumer Electronic Show v Las Vegas představí dvě studie. Zaujmou na první pohled už designem karoserie, ale firma zůstává věrná primárně své specializaci a předkládá dvou vizi toho, jak by v nepříliš vzdálené budoucnosti mohly vypadat interiéry bezpilotních automobilů.

Toyota Boshoku MX221 se mi líbí díky velmi japonskému, minimalistickému designu karoserie. Přítomnost autonomního systému Level 4 už nevyžaduje pozornost posádky a disponuje interiérem s upravitelnou konfigurací. Buď lze zvolit klasickou verzi se dvěma sedadly ve dvojicích za sebou, nebo konferenční uspořádání proti sobě, do kabiny lze také zakomponovat kolečkové křeslo nebo z kabiny udělat luxusní prostor pro dva. dále je možné si hrát se sklopnými stolečky, popřípadě nouzovým pátým sedadlem. Auto by mělo sloužit pro ride-hailing služby, veškeré čalounění a koberce lze v případě potřeby snadno vyměnit.

Toyota Boshoku Moox Concept se uvažuje dokonce už s autonomním systémem Level 5 a jeho variabilní kabina umožňuje různé využití, od kanceláře nebo ordinace přes stravování až po zábavu a relaxaci. Senzory sledují míru stresu jednotlivých členů posádky a auto jej upravuje automatickým promítáním relaxačních videí, osvětlením a vůněmi. V případě nezájmu o pasivní odpočinek lze naopak relaxovat hraním her, ovládaných pomocí gest rukou a paží.