Novinky

Honda má opět nejprodávanější auto v Japonsku

Když se vás japanofilů někdo zeptá, jaké jsou nejprodávanější JPN značky, vlastně se nemůžete ani moc splést. Jedničkou vždy byla, je a bude Toyota, desetiletí trvající soupeření Hondy a Nissanu v posledních letech vyznívá z této dvojice lépe pro prvně jmenovanou firmu, za nimi je Suzuki, Mazda, Mitsubishi a Subaru. Ale na domácím trhu je situace úplně jiná. Tedy No.1 je samozřejmě Toyota, druhé je však Suzuki, třetí Daihatsu, Honda je čtvrtá a Nissan pátý. A ještě zajímavější je, že ani jedna z první trojky automobilek se na JDM nemůže chlubit tím, že má nejprodávanější auto.

Kdyby nebylo loňského prvenství Toyoty Yaris, byl by rok 2022 už osmým v řadě, kdy Japonci kupovali nejvíce kei minivan Honda N-BOX (v rámci třídy kei to pak skutečně je 8 let v kuse). Těžko říci, v čem je jeho jedinečnost, ale dominance v kategorii kei, ale i v prodejích celkově je obrovská. Vloni se prodalo 202 197 kusů, druhý Yaris výrazně ztrácel a skončil na 168 557 exemplářích.

Honda se za loňský kalendářní rok pochlubila i dalším prvenstvím. Kompaktní MPV Freed se stalo poprvé v historii modelu nejprodávanějším minivanem na japonském trhu s výsledkem 61 963 kusů. Další kolo oslav propukne u Hondy v březnu, kdy v Japonsku končí fiskální rok a je téměř jisté, že minimálně N-BOX své prvenství obhájí. Pokusím se najít kompletní prodejní statistiky z JDM jako v minulých letech, ale zatím se bohužel nedaří. 🙁