Novinky

Suzuki Jimny 5-Door: pětidveřové SUV (konečně) představeno!

Jak dlouho se o něm mluvilo? Tři roky? Ale je to příběh s dobrým koncem, na autosalonu Auto Expo v Dillí se oficiálně představil model Suzuki Jimny 5-Door. A je ještě delší, než se čekalo, nakonec to není o 30 cm, ale o 34 cm. Má tedy míry 3985 x 1645 x 1720 mm a rozvor 2590 mm. Nakonec nedošlo k žádným změnám designu, jedinou výjimkou jsou stříbrné vklady v masce chladiče.

Zavazadlový prostor se v pětimístném uspořádání kabiny zvětšil na stále legračních 208 l, po sklopení zadních sedadel je to 332 l, stále je to tedy spíš auto pro dva. 😉 Dotek moderny v retro autíčku s rámem zajišťuje 9″ infotainment, couvací kamera (vážně?) nebo audiosystém Arkamys. V bezpečnostní výbavě nechybí 6 airbagů, ESP, EBD, nebo asistenty hill holder a hill descent.

A teď to hlavní – už indická specifikace je poháněna mild-hybridním systémem s benzinovou patnáctistovkou o výkonu 105 koní při 600/min a točivým momentem 134 Nm při 4400 otáčkách, jenž by určitě vyhověl potřebám snížení průměrných emisí značky v Evropě. Standardem je pohon všech kol v kombinaci s pětistupňovým manuálem nebo čtyřstupňovým měničovým automatem. Lze volit jízdní režimy 2WD-high, 4WD-high a 4WD-low. Auto má nájezdový úhel 36 stupňů, výjezdový 50 stupňů, přechodový činí 24 stupňů. Světlá výška je 210 mm. V Indii jde do prodeje už v květnu, na další trhy vyjede později. Zatím se ale zmiňuje pouze Austrálie, Afrika a Jižní Amerika, ale předpoklady pro Evropu už má, tak musíme být optimističtí…