Novinky

Dakar 2023: Toyota opět vyhrála!

Skončila nejnáročnější rallye na světě s názvem Dakar a ačkoli vlk původně sliboval, nakonec jsem neměl čas to ani sledovat, natož pak reportovat. Nicméně Toyota může zase slavit. Posádka Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel zvítězila v kategorii aut a týmoví kolegové skončili na 4. (Giniel de Villiers/Dennis Murphy) a 5. místě (Henk Lategan/Brett Cummings). Toyota tak obhájila loňský triumf, ale do povědomí se zapíše i Loeb, jenž naprosto dominoval druhé půlce rallye a vypustil až poslední stage, kdy už bylo jasné, že Al-Attiyaha nedojede a je tedy zbytečné se někde zabít.

Honda vyšla stejně jako vloni naprázdno, po havárii Brabce ve 3. etapě jela ve třech a Quintanilla nakonec skončil těsně za stupni vítězů a van Beveren hned za ním. Cornejo dojel osmý, tři zástupci v Top 10 není úplná tragédie, ale asi ani to, na co si Honda letos myslela. „Polotovární“ Joan Barreda navíc havaroval v 9. rychlostní zkoušce.

Polotovární čtyřkolkové prototypy Yamahy ve třídě T3 také nedopadly dobře, nejlepší duo Casale/Leon skončilo desáté. Nevím přesně, jaký vztah má Yamaha k týmu Yamaha Racing SMX Drag´On, protože v oficiálních materiálech značky nefiguruje, nicméně Giroud vyhrál kategorii čtyřkolek.

Toyota se ještě objevila ve třídě produkčních terénních aut, duo Land Cruiserů tvořilo 2/3 kategorie a nakonec v cíli získalo double, tedy na rozdíl od soupeře dojely. 😉 V kategorii kamionů soutěžil ještě privátní tým Sugawara s hybridním truckem Hino a dokončil na pěkném 10. místě celkově.

Určitě zaslouží zmínit i výsledky českých jezdců a týmů. Nebýt letošního prvního aspiranta na Darwinovu cenu z Itálie, který se nechal přejet Lopraisovým kamionem, mohli jsme zase slavit prvenství v kamionech. Místo toho dojel Macík s ivecem „až“ druhý, což je samozřejmě také skvělé. Na pátém a šestém místě dojely tatry Valtra a Šoltyse a Vrátný s Tatrou Jamal skončil devátý. V kategorii aut zopakoval Prokop dosavadní nejlepší umístění – šesté. Slušným výsledkem je i 11. místo Macháčka v lehkých prototypech, stejné umístění Michka v motorkách a samozřejmě 4. místo motorkáře Pabišky v kategorii Origina by Motul pro jezdce bez asistence mechaniků.

******** (P)ůvodní článek:

Letošní ročník rallye Dakar odstartoval už vloni na Silvestra, tak mě napadlo, že by si zasloužil občasnou zmínku o aktuálním dění, protože se jej opět účastní tovární tým Toyoty v kategorii automobilů a Honda ve třídě motocyklů. Zřejmě roky neúspěchů továrního týmu Yamahy vedly vloni k jeho zrušení a s tovární podporou ladiček jede pouze privátní tým X-raid se čtyřkolkami ve třídě T3. Krátkou informací o vývoji bude tento článek průběžně aktualizován, ať si tady jezděním po pískovišti nezanášíme web. 😉 Slušnou účast mají mimochodem letos na Dakaru i čeští závodníci a týmy, ale kdybych to měl sledovat a vypisovat všechno, nebudu dělat nic jiného. Nezapomenu se však zmínit o jejich výsledku po skončení celé rallye.

Toyota Gazoo Racing nasadila tři speciály GR DKR Hilux T1+ (kategorie T1) s posádkami Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Giniel de Villiers/Dennis Murphy a Henk Lategan/Brett Cummings. Po první etapě je Al-Attiyah 6., Lategan 10. a De Villiers 18.

Monster Energy Honda Team přivezl čtyři motorky CRF 450 Rally, které osedlali staří známí Ricky Brabec, Pablo Quintanilla a José Ignacio Cornejo, které doplňuje Adrien Van Beveren, bývalá jednička stáje Yamaha. Se stejnou motorkou jede i Joan Barreda, avšak ve svém privátním týmu. Po první etapě je Brabec první, Quintanilla 7., van Beveren 8. a Cornejo 15. Barredovi patří 4. místo.

X-raid Yamaha Supported Team nasadil do třídy prototypů T3 hned sedm(!) čtykolek YXZ1000R Turbo Prototype, což je při 40 účastnících opravdu působivé zastoupení. Po první etapě je nejrychlejší z nich 5. (Casale).

************
2. etapa:
Toyota: Al-Attiah vyhrál a posunul se na druhé místo, de Villiers dojel šestý a poskočil celkově na páté, Lategan zůstává po 17. místě v cíli na průběžném 10. místě.
Honda: Brabec dojel až 15. a propadl se tak až na 6. místo, Quintanilla 11. a pohoršil si na 8. příčku, van Beveren dojel 16. a je průběžně 11. a Cornejo zůstává 15. Paradoxně nejlépe je na tom soukromník Barreda na 3. místě poté, co dojel do cíle 2. etapy šestý.
Yamaha: Casale klesl na 17. místo