Novinky

Akio Toyoda odstupuje z funkce šéfa Toyoty!

Vnuk zakladatele největší automobilky světa Akio Toyoda skončí poslední březnový den ve funkci presidenta a CEO, kde působil dlouhých 13 let! 🙁 Na jeho místo nastoupí 1. dubna Koji Sato, dosavadní Chief Branding Officer a President značek Lexus a Gazoo Racing. Šestašedesátiletý Toyoda však z vedení automobilky úplně nezmizí, stane se předsedou představenstva. Své důvody uvedl dost obecně: „Myslím, že nejlepším způsobem, jak transformovat Toyotu, by bylo, kdybych se stal předsedou (představenstva), abych podporoval nového presidenta tak, jako podporoval dosavadní předseda Uchiyamada mě.“

Toyoda je velký nadšenec do aut a bývalý amatérský závodník (jezdil pod pseudonymem Morizo, který teď používají speciální edice GR Yarisu a GR Corolly) a po dobu svého působení Toyotu pozvedl z výrobce unylých, neinspirativních přibližovadel ve vzhledově i jízdně atraktivní auta a navíc se zasadil o návrat sportovních vozů do portfolia značky. Toyota tak poslední dekádu zažívala doslova renesanci éry, která trvala od poloviny 80. let (s odřenýma ušima) víceméně do počátku milénia.

Jako takový se Toyoda mnohokrát ostře vymezil proti elektrické hysterii a zastával názor, že je třeba v této oblasti postupovat pomaleji, s rozmyslem a mít vyvážené portfolio hybridních a vodíkových aut, za což jej pomatení akcionáři, ale i různé ekoteroristické skupiny mnohokrát kritizovali. A právě tlak akcionářů, kteří mají samozřejmě Toyotu v hrsti, zřejmě vedl k Toyodově rezignaci. Tou transformací se patrně myslí, že Sato-san bude méně držkatý a ochotnější k nabrání toho „správného“ kurzu. Druhá zlatá éra Toyoty jistojistě končí, snad vyšumí pomalu. Toyoda si mě tedy moc nezískal posledním prohlášením, aby se na BEV a H2 vozidla měnila také už existující vozidla se spalovacími motory, ale i tak – díky tomodači, dělal jsi posledních 10 let svět nadšenců do aut příjemnějším místem.