Novinky

Sayonara, GTI. Fandové VW přijdou o svůj ikonický sraz.

Mezi příznivci japonských a evropských (tedy hlavně německých) aut existuje už od nepaměti docela velká rivalita. Někdy je míněna s nadsázkou, jindy existuje jen proto, že se o tom v komunitách mluví a někdy je dokonce opravdová. 😉 Ale teď šarvátky stranou. Jako ortodoxní japanofil chci naprosto upřímně vyjádřit soustrast s tím, že se fandové modelů GTI, Volkswagenu, ale vlastně i celého Koncernu asi už nikdy nesetkají na kultovní akci GTI Treffen Wörthersee/GTI Meeting Worthersee/Worthersee Treffen. Je vcelku jedno, jak jí říkáte. A proč o tom píšu na japan-cars? Protože mě tahle stupňující se šikana autařů neskutečně *ere.

Sraz, který se konal (s výjimkou covidových lockdownů) u krásného rakouského jezera Wörthersee pravidelně od roku 1982, se už pořádat nebude. Vedení města Maria Wörth, kde setkání vždy probíhalo, oznámilo, že „se v příštích několika letech nebudou pořádat žádné obvyklé automobilové akce“. Městečko se ohání péčí o životní prostředí, ochranou ekosystému a ošklivý neekologický festival už prostě není kompatibilní s hodnotami, které teď město vyznává.

Na akci jsem byl jako motoristický novinář třikrát nebo možná dokonce čtyřikrát, fakt se mi líbila atmosféra, tvořená nejen všemožně zaparkovanými účastníky, ale i nekonečným hadem aut, pomalu projíždějících hlavními ulicemi a v neposlední řadě jsem oceňoval i nasazení, jaké v zájmu svých fandů předváděly koncernové značky v firemních expozicích. Snad kromě pálení gum na ploše přiléhající k Seatu se nikde nic neeko nedělo a vzhledem k tomu, že většina účastníků je z pedantského Rakouska a Německa, ulice ani parky rozhodně nepřipomínaly skládku. V jezeře nikdo nemyl auta a nebyl jsem svědkem bezhlavého vytáčení motorů do omezovače nebo burnoutů.

Zmínkou o „několika příštích letech“ si radnice možná nechává pootevřená vrátka pro konání případného elektrického „VW ID Wörthersee Treffen“, ale s tím ať jdou do háje. Doufám, že se koncerňáci hecnou a v obvyklém termínu alespoň přijedou ucpat dopravu.