Novinky

VTEC Forever! Honda zvažuje benzinové motory i po roce 2040

Počáteční nadšení a zápal většiny automobilek do elektromobilů v poslední době střídá spíše skepse a stále více výrobců zastává názor, že je třeba mít k dispozici širší portfolio technických řešení, protože elektromobilita je (a bude) drahá a náročná na suroviny. Co se japonských značek týče, Toyota, Subaru a Mazda už nějakou dobu testují spalovací motory na biopaliva a na vodík a vůbec se netají tím, že je tímto způsobem chtějí udržet v nabídce i do budoucna.

Jenže třeba Nissan však tuto filozofii nesdílí, chce se do budoucna specializovat na elektromobily. A Honda? Ta sice chce ještě spoustu let spoléhat na hybridy a v budoucnu bude BEV kombinovat s auty, vybavenými vodíkovými palivovými články, jenže tento světový lídr v oblasti výroby spalovacích motorů o jejich možné budoucnosti doposud vůbec nemluvil. To se však nyní naštěstí změnilo. President Hondy Tosihiro Mibe sdělil v rozhovoru agentuře Reuters, že automobilka v současnosti zpracovává studie, týkající se budoucích technologií spalovacích motorů a to včetně syntetických paliv.

Honda se sice zaměřuje na elektromobily a vodíkové automobily a nic na tom měnit nehodlá, ale motory s vnitřním spalováním vidí jako perspektivní i v budoucnu. Našly by uplatnění pro sportovní automobily, kamiony a letadla. Samotný Mibe-san ze současného vývoje v automotive není úplně nadšený, ve vývoji spalovacích motorů se xtotiž pohyboval více než 30 let, ale podotýká, že je třeba oddělit osobní pocity od toho, co je nejlepší pro byznys.