Novinky

V Japonsku vznikne dálniční pruh pro autonomní trucky

Japonsko je překvapivě progresivní, co se týče podpory bezpilotních systémů. Honda se i díky tomu stala první automobilkou, která na silnice dostala auta s autonomním systémem Level 3 a nyní se chystá další poměrně důležitý krok. Na nejvytíženější dálnici mezi Tokiem a Nagojou vznikne přibližně 100 km (mezi městy Numazu a Hamamacu) dlouhý jízdní pruh, vyhrazený pro autonomní nákladní automobily. Jestli do něho budou moci i živí řidiči, bude teprve rozhodnuto.

Tento úsek, kde má dálnice tři pruhy v obou směrech, byl vybrán, protože zde jsou dlouhé rovné úseky, kde samozřejmě vyhovují bezpilotním systémům nejvíce. Vyhrazený pruh vznikne v roce 2024 a bude osazen snímači a kamerami, které budou monitorovat provoz i povětrnostní podmínky. Jejich systém bude napojen na software bezpilotních náklaďáků a bude je informovat o případných problémech.

Japonsko má s autonomními kamiony velké plány, očekává se, že o ně bude ze strany přepravních firem zájem hlavně při jízdách v noci a jde o součást řešení problému s nedostatkem lidí, související se stárnutím tamní populace. Ale i Japonsko zatím naráží na problémy s legislativou a infrastrukturou, takže případné zavádění autonomních systémů bude pomalejší, než se původně očekávalo.