Novinky

Subaru Crosstrek Wilderness 2024: nový drsňák představen

Subaru na právě probíhajícím autosalonu v New Yorku představilo slibovanou novou „off-roadovou“ verzi Wilderness – a podle očekávání je to skutečně lehce modifikovaný crossover Crosstrek, jenž tak doplňuje již existující obdobné verze modelů Outback a Forester. Subaru Crosstrek Wilderness dostalo úpravy v obdobném rozsahu jako zmíněné vozy. Tou nejdůležitější inovací je přepracované zavěšení zvýšilo světlost sice jen o 15 mm, ale celková hodnota 234 mm je myslím slušná.

Crosstrek Wilderness dále dostal terénní pneumatiky a drsnější příď, záď i boky, přičemž změny nejsou jen optické, nové nárazníky mají lepší nájezdové a výjezdové úhly. Kovová ochrana spodku vpředu je funkční a převodovka má přídavný chladič, jenž umožňuje táhnout přívěs o hmotnosti až 1590 kg. V kabině je použito voděodolné a snadno omyvatelné koženkové čalounění StarTex s logem Wilderness, vyšitým na hlavových opěrkách a gumové koberce. Stejně jako zvenku, i uvnitř najdeme bronzové dekory.

Pohon všech kol s torque vectoringem vylepšuje nadstavba X-Move s režimy Snow/Dirt or Deep Snow/Mud. Disponuje také systémem Gradient Control pro pomalou jízdu na nejnižší možný převod CVT a mimo to model disponuje kratším stálým převodem (4,111 místo 3,700). K pohonu slouží podle očekávání atmosférický čtyřválec 2,5 l o výkonu 185 koní a točivém momentu 239 Nm. Základní cena vozu činí 33 290 dolarů, tedy v přepočtu 715 tisíc korun.