Novinky

VTEC Kick in Yo: Fiat X1/9 s motorem Honda

Také už vás napadlo, že by bylo nejlepší, kdyby techniku aut měli na starosti Japonci a design by k tomu dodávali Italové? Němci by tomu případně dělali marketing. 😀 Takové vozy by asi neměly slabinu. To je samozřejmě utopie, ale nic nebrání dát třeba do krásného italského auta motor od Hondy. „Targa“ Fiat X1/9 není zrovna typický ital, kterých je ve vaší ulici dvanáct do tuctu. Lidový sporťák s motorem uprostřed se sice vyráběl dlouhých 17 let (1972-1982 Fiatem, 1982-1989 u Bertone) a vzniklo jich 160 tisíc, ale není to auto, které by znal každý. Možná proto, že více než 100 tisíc z nich skončilo v USA.

Fiat X1/9 v zásadě je jen otočený Fiat Ritmo, předokolka s motorem vpředu napříč se změnila v zadokolku s motorem nad zadní nápravou – zabalenou do nádherného designu od Marcella Gandiniho z designcentra Bertone. Ano, TOHO Gandinio – tvůrce miury, countache, espady, diabla, ale třeba i Citroënu BX nebo první generace BMW 5. Ale tehdejší motor devítisetikové auto moc nezdobil – s třináctistovkou se 75 k a od roku 1978 patnáctistovkou s výkonem až 86 koní 😉 na asfaltu dva černé pruhy nezanechávalo. A tak jej jeden z majitelů (samozřejmě z Floridy 😉 ) nahradil u svého X1/9 z roku 1981 motorem B18C DOHC VTEC (a pětistupňovou převodovkou) z japonské specifikace Hondy Integra Type R.

Říkáte si, že 200 koní na cca 0,9 tuny váhy bude víc než dost? Kdepak. Motor má ještě navíc objem zvětšený na 2,0 l, zesílené ojnice, větší průměr vstřikovačů a další úpravy včetně modifikace softwaru řídicí jednotky. Výsledkem je 218 koní a fiátek díky tomu zvládne za asistence diferenciálu se zvýšenou svorností od Hondy stovku pod 6 sekund. Kontakt s vozovkou zajišťují moderní pneumatiky, navlečené však na dobová 14″ kola Campagnolo. Dalším dotykem Japonska je hlavice řadicí páky z ITR a sedadla z modernizované Mazdy MX-5 NB. To není úplně výhra, ale série asi byla i tak o dost horší. 😉

Auto bylo před pár dny na prodej na cars&bids a vydražilo se za 17 750 dolarů, tedy lehce přes 380 tisíc korun.