Novinky

Nissan Note je Japonské auto roku 2021-2022, ocenění i pro Hondu a Mitsubishi

Hybridní hatchback Nissan Note e-Power a jeho luxusnější varianta Nissan Note Aura e-Power získaly prestižní titul Japan Car of the Year 2021-2022. Pro Nissan je to důležitý triumf, jde teprve o pátý titul v historii ankety JCOTY, pořádané od roku 1980 a první od vítězství elektromobilu Leaf v sezoně 2011-2012. Porota, složená z 60 japonských novinářů a automobilových odborníků, vybralo z 29 nominovaných aut desítku finalistů, kteří prošly společným testováním na Sodegaura Forest Raceway.

Nissan Note e-Power získal v rámci hodnocení JCOTY 335 bodů, celkově druhá skončila se značnou ztrátou dvojice Toyota GR86/Subaru BRZ (264 bodů) a třetí s menším odstupem Honda HR-V (227 bodů). Čtvrté místo patří Mitsubishi Outlander (206 b), páté Volkswagenu Golf (168 b), což mu stačilo na zisk titulu Import Car of the Year. druhou polovinu žebříčku tvoří Toyota Mirai (104 b), Chevrolet Corvette (81 b), Mercedes-Benz C (51 b), Toyota Land Cruiser (45 b) a BMW 4 (19 b).

Jury Japan Car of the Year kromě hlavní ceny vyhlašuje ještě vedlejší ocenění. Nejlepším kei car se pro letošní sezonu stalo retro miniauto Honda N-ONE, u něhož porotci ocenili dynamiku, schopnost zvládnout i jízdy na dlouhé vzdálenosti, dobré odhlučnění a přítomnost volitelného šestistupňového manuálu, jenž pomáhá potěšení z jízdy.

Mitsubishi Outlander se může těšit z ceny Technology of the Year. Porotce JCOTY nepotěšilo jen vylepšené plug-in hybridní pohonné ústrojí, ale také modernizovaný pohon všech kol S-AWC, jenž zajišťuje lepší jízdní vlastnosti, než by se dalo u takového crossoveru očekávat. Cenu Design of the Year získalo BMW 4 (what? 😀 ) a Corvette si odváží ocenění Performance of the Year.