Novinky

Newbird: Nissan vytvořil elektrickou verzi známého liftbacku

Nissan slaví 35 let výroby v britské továrně v Sunderlandu a při té příležitosti vyrobil elektrickou verzi auta, které v roce 1986 rozjelo v této fabrice výrobu pětidveřový liftback Bluebird. Tedy přesněji řečeno si tento speciál nechal vyrobit na zakázku u společnosti Kinghorn Electric Vehicles, což asi není úplně k chlubení, ale je to z popudu automobilky a to se počítá. Auto se jmenuje Newbird a je jedním z 187 178 bluebirdů, vyrobených v Sunderlandu v letech 1986-1990. Až na proužky na karoserii, podsvícené logo a absenci výfuku je newbird identický s bluebirdy, vnitřnosti jsou však pochopitelně úplně nové.

Motor a převodovka ustoupily 40kWh akumulátorům, invertoru a elektromotoru ze současné generace Nissanu Leaf, ve všech případech jde o recyklované komponenty. Nissan Newbird zrychlí na stovku pod 15 s, což není žádný zázrak, na jedno nabití ujede zhruba 200 km. Kvůli nutnosti uvézt váhu elektrického systému bylo také modifikováno zavěšení kol, změnenou však bylo i řízení, brzdy a topení, aby byly kompatibilní s elektropohonem. Ukazatel stavu paliva nyní ukazuje stav nabití akumulátorů.

Auto je pouze showcar, nemá silniční homologaci, takže nejspíš skončí někde ve vstupní hale továrny jako dekorace. Nissan připomíná, že v Sunderlandu vzniklo už přes 10,5 milionu aut a počet zaměstnanců se z původních 430 zvýšil na 6 tisíc.